Zdravlje

U akciji „Save Your Skin” 526 Piroćanaca pregledalo svoje mladeže – Otkrivena 23 sumnjiva mladeža

U akciji koju je organizovao  dermokozmetički brend La Roche-Posay, u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije, u Pirotu je pregledano 526 pacijenata a detektovana su 23 sumnjiva mladeža. Ova globalna inicijativa, koja se drugu godinu zaredom održava u Srbiji, imala je za cilj da edukuje javnost o pravilnoj zaštiti od sunčevih zraka i važnosti prevencije raka kože.

Besplatni pregledi organizovani su na  13 lokacija širom zemlje.  Pored Pirota, građani su mogli da pregledaju svoje mladeže  u Beogradu, Novom Sadu, Kladovu, Srbobranu, Boru, Topoli, Aleksincu, Bajinoj bašti, Nišu, Sjenici, Vrnjačkoj banji i Leskovcu, gde su dermatovenerolozi izvršili ukupno 4.470 pregleda mladeža, dok je među njima otkriveno 255 sumnjivih,  za koje su pacijenti dobili preporuku za dalje lečenje.

U Srbiji se prema podacima Instituta za javno zdravlje otkrije oko 700 melanoma godišnje, od toga samo 20 % u ranom stadijumu, zbog čega je važno razvijati svest o neophodnosti redovnih pregleda, ali i zaštite od UV zračenja.

Dermatolozi upozoravaju da se broj obolelih od raka kože neprestano povećava. U ranim stadijumima, kada je melanom lokalizovan i nije se proširio na druge delove tela, izlečivost može biti visoka. Međutim, kada se melanom proširi na druge delove tela, prognoza se pogoršava, te se procenat uspešnosti lečenja smanjuje. S druge strane, ako se otkrije u ranim fazama, u 99 odsto slučajeva je izlečiv.

“Od 2014. godine, brend La Roche-Posay aktivno podržava inicijative za prevenciju raka kože.  Do sada je sprovedeno više od 540.000 besplatnih pregleda mladeža u čak 35 zemalja. Jedan od ključnih ciljeva brenda jeste širenje svesti o neophodnosti adekvatne zaštite od sunca i rane detekcije raka kože. Mnogi ljudi još uvek nisu svesni važnosti kontinuirane zaštite kože od štetnih sunčevih zračenja tokom cele godine, kao i upotrebe proizvoda sa visokim SPF faktorom i efikasnom UVA i UVB zaštitom. Zato smo ove godine značajno proširili inicijativu i zajedničkim snagama sa našim partnerom – Udruženjem dermatovenerologa Srbije, dopreli do još većeg broja građana u nastojanju da smanjimo broj obolelih od ove opake bolesti“, izjavila je dr Milica Stefanović, Regionalni Medical Visit Manager.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker