Lokalna samouprava

Tvrdjava “obojena” u narandžasto u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama

“Republika Srbija se i ove godine priključila globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završiće se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj ove kampanje je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. U zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, u okviru ove inicijative organizuju se događaji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje.

 Kako je Pirotskim vestima kazala pomoćnik gradonačelnika Slađana Mančić, „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” je međunarodna kampanja koja se obeležava od  1991. godine.

-Idejni tvorci kampanje, odredili su 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama za početak kampanje i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava za kraj kampanje, kako bi simbolično povezali problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima. Ove godine se obeležavanju kampanje pridružilo i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za rodnu ravnopravnost, a Skupština Srbije je usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. U Pirotu je, tim povodom, od nedelje 25. novembra, simbolično narandžastom bojom osvetljena tvrđava na Kaleu. Cilj ove akcije, kojoj se pridružio i grad Pirot, jeste podizanje svesti i preduzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti, oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Ukoliko i na ovaj način uspemo da probudimo i podignemo svest naših sugrađana za sprečavanje nasilja nad ženama, ali i nasilja uopšte, kampanja će ispuniti svoj cilj-kazala je Pirotskim vestima pomoćnik gradonačelnika Slađana Mančić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker