Lokalna samouprava

Turistički poslenici spremni za rekordnu sezonu. Interesovanje ogromno!

Interesovanje turista za boravak na Staroj planini ove sezone, s obzirom na novonastalu situaciju oko pandemije korona virusa, izuzetno je veliko pa su već sada gotovo rasprodati smeštajni kapaciteti u Dojkincima u Planinarskom domu do oktobra. Kako za Pirotske vesti kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, Sportsko-rekreativni centar u Dojkincima, nekadašnja karaula a sada prelepi turistički objekat u srcu Stare planine, počeće sa radom od 22. maja kada će primiti prve turiste.

turizam na staroj planini
Stara planina – uživanje u neverovatnim predelima – foto Aleksandar Ćirić

-Turizam se polako vraća u normalu, bar kada je reč o domaćim turistima. Pratimo instrukcije nadležnih oko rada ugostiteljskih objekta i hotelijera. I za vreme pandemije, znali smo da će ove sezone u prednosti biti domaći gosti i posetioci i da će akcenat biti na aktivnom odmoru u selu, na jezeru ili planini, planinarenju, šetnji, pešačenju, planinskom trčanju, vožnji bicikla, ribolovu i drugim aktivnostima. U skladu sa tim smo se i pripremali za predstojeću sezonu. Destinacija Pirot sa Starom planinom i rezervatom Jerma je kao stvorena za ove aktivnosti. Preko 300 km dobro obeleženih staza i na Staroj planini i u rezervatu Jerma, sa različitom kilometražom i usponom kroz predivne ambijente i stroge rezervate parka prirode, obilazak vodopada, boravak u selu, obilazak verskih objekata u okolini, sportske i rekreativne aktivnosti na planini, samo su neki od aduta pirotskog kraja kada je reč o turističkoj ponudi-kaže Zlatkov i dodaje da se u sklopu priprema TOP u saradnji sa Srbijašumama radilo na uređenju turističke infrastrukture.

[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”Stara planina”]

-Turistička organizacija Pirot i Srbijašume rade na remarkaciji i obeležavanju svih lokaliteta, zameni drvenih mobilijara, info panoa, prilaza do lokacija, postavljanja usmerivača i sl. Privatni smeštaj u gradu i na selu spreman je da krene intenzivno sa radom, neki od njih već rade još od prvomajskih praznika, a što se tiče smeštaja grupa u Planinarskom domu Dojkinci, on kreće sa radom od 22.maja, ali do kraja maja sa ograničenim grupama do 20 ljudi u četiri spavaone i dva apartmana. Ispunjeni su i svi sanitarno higijenski uslovi za prijem manjih grupa u početku. Sudeći po rezervacijama i upitima za smeštaj i dolazak, već sada su svi vikendi do kraja septembra u Domu popunjeni i biće ovo jedna od najboljih sezona kada je reč o boravku na selu i u objektima domaće radinosti-poručuje direktor Zlatkov.

stara planina turizam
Stara planina – foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Poziv svim vlasnicima turističkih objekata da se prijave Ministarstvu turizma za dodelu besplatnih vaučera

-Takodje koristimo priliku da još jednom pozovemo sve ugostitelje (hotele, motele, prenoćišta, privatni smeštaj u gradu, smeštaj na selu u domaćinstvima) da se prijave Ministarstvu turizma za dodelu besplatnih vaučera. U opticaju je preko pola miliona vaučera-navodi Zlatkov i dodaje da, kada je reč o manifestacijama, neke su nažalost otkazane, ali dobar broj manifestacija će ipak biti održan.

-Neke su otkazane, nažalost, do naredne godine, kao što su Highlander Stara planina, Jerma golden trail, a za neke od njih – Outdoor fest Jerma, u avgustu, Darovi prirode u Dojkincima i Festival sira i kačkavalja u septembru, za sada ostaju u planu. Naši nastupi na domaćim i stranim sajmovima turizma za sada su otkazani, za svaki naredni spremni smo da se pojavimo i predstavimo Pirot, Staru planinu i Jermu. Još nekoliko kuća u selima i u gradu spremni su za kategorizaciju-zaključuje direktor Zlatkov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker