Ostale vesti

Tribine u selima u cilju prevencije nasilja nad ženama

U Krupcu i Izvoru proteklog vikenda održane su tribineu cilju prevencije rodno zasnovanog nasilja. Predavač je bila direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić, koja je prisutnim ženama ukazala na značaj pravovremenog reagovanja i aktivnog uključivanja žena iz ruralnih sredina u borbu protiv nasilja nad ženama. Organizator tribina je Udruženje žena „Lav“ koje pod pokroviteljstvom grada Pirota i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju sprovodi programe preventivnog delovanja pod sloganom „Prepoznaj, reaguj, reci NE nasilju“.

Grad Pirot je jedan od retkih gradova koji ima razvijen program zaštite žena žrtava nasilja, kaže Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad. Ona ističe da je za ove žene i njihovu decu obezbeđena finansijska podrška i sredstva za plaćanje stanarine do pronalaženja trajnog rešenja situacije u kojoj se nalaze.

Direktorka Centra za socijalni rad kaže da su ovakvi modeli dobri i da je  Pirot  primer dobre prakse kako se postupa sa ženama koje trpe nasilje ali je preventivno delovanje jako bitno s obzirom da broj prijava nasilja raste iz godine u godinu. Zabrinjavajuće je što žene iz ruralnih sredina u znatno manjem procentu prijavljuju nasilje tako da je od ukupnog broja praijava svega trećina iz seoskih sredina dok su ostale slučajeve prijavile žene iz grada, – kaže Vasićeva.

Žene koje su prisustvovale radionicama ističu da se nasilje najčešće prikriva i ne prijavljuje zbog stereotipa i tradicionalnog načina života u selima i da žene koje trpe nasilje nisu osnažene da zatraže pomoć nadležnih institucija.
Tribine koje su održane u selima na teritoriji grada su način da se žene osnaže, da prepoznaju oblike nasilja i da znaju kome da prijeva ukoliko same trpe nasilje ili imaju saznanje da se to događa u njihovom okruženju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker