Gradska hronika

Tribina o populacionoj politici

U organizaciji OO SPS-a u Pirotu, Udruženja socijalnih radnika, Udruženaj pedagoga i Grada Pirota danas je u Skupštinskoj sali Gradske uprave Pirot održana tribina o populacionoj politici, merama koje se preduzimaju ili treba preduzeti kako bi se negativna slika, kada je o natalitetu reč, promenila na bolje. 

Zamenik gradonačelnika Vidojko Panajotović kazao je da su demografski problemi u našem društvu dobro poznati.

-Da je Grad Pirot, odnosno gradska vlast, kao i Socijalistička partija Srbije, koja je godinama unazad neizostavni deo lokalne vlasti, punih 14 godina, prepoznala značaj ovog problema, dokaz su brojne mere populacione politike koje postoje na nivou grada i koje se godinama sa uspehom sprovode-kazao je zamenik Panajotović i dodao da se iz godine u godinu povećava iznos sredstava za ove namene.

Ninoslav Ćirić, gradski većnik kazao je da je inicijativu za ovu tribinu pokrenuo OO SPS-a u Pirotu, a značaj ove teme prepoznala su brojna stručna udruženja, poput Udruženja socijalnih radova, pegagoga i drugih stručnjaka koji se bave ovom problematikom.

Nadica Adamović, načelnik Odseka za dečju zaštitu u Gradskoj upravi Pirot podsetila je da Gradska uprava Pirot ima veliki broj mera koje imaju za cilj povećanje nataliteta. 

-Što se tiče populacionih mera to su novčana pomoć bračnim parovima radi obavljanja vantelesne oplodnje, roditeljski dodatak za prvorođeno dete, novčana pomoć za treće dete, pravo na novčanu pomoć za rođeno dete čiji roditelji žive na selu, besplatan boravak trećeg detata u vrtiću i mnogo drugih mera. Lokalna samouprava sprovodi i niz drugih mera poput novčane pomoći nezaposlenim majkama, samohranim roditeljima, za lečenje dece, besplatni udžbenici, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, deci bez roditeljskog staranja, sportske stipendije i još mnogo toga. Ukupno se za ove namene iz gradskog budžeta na godišnjem nivou izdvoji preko 60 miliona dinara-kazala je Adamovićeva.

Prisutnica se obratio i predsednik Udruženja socialnih radnika Nikola Božić koji je upozorio da je situacija sa natalitetom u Srbiji veoma loša i da je neophodna hitna reakcija svih nadležnih, preko države, crkve i svi koji su u mogućnosti da doprinesu tome da negativna demografska slika bude popravljena.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker