Kultura

Tri nagrade za pirotsko pozorište na “Joakimu Vujiću”, najbolja predstava “Ruža uvela”

Za najbolju predstavu u celini na 53. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije koje se do danas održava u Pirotu je predstava “Ruža uvela” Pozorišta “Bora Stanović” iz Vranja. Pirotsko pozorište dobilo je tri priznanja, za najboljeg glumca, za koreografiju i najbolju mladu glumicu. Priznanje za najbolje glumca, jedno od četiri ravnopravna, dobio je Aleksandar Aleksić, priznanje za kostimografiju Zorana Petrov, a za najbolju mladu glumicu Maja Jovanović.

Žiri 53. festivala profesionalnih pozorišta Srbije ’’Joakim Vujić’’ u sastavu: Slavenko Saletović (reditelj), Angelina Lukić (glumica) i Filip Vujošević (dramaturg), na sednici 19. maja 2017. godine (8. sednica žirija u periodu između 13. i 19. maja), doneo je sledeće odluke:
Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi ’’Ruža, uvela’’ u izvođenju Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje. Predstava na maestralan i uverljiv način transponuje Vranje Bore Stankovića u univerzalnu, svevremenu priču koja se tiče sredine i vremena u kome nastaje. Odluka je doneta jednoglasno.
joakim vujić pozorište pirot
Detalj iz predstave “Ribarske svađe”, foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs
-Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Milanu Neškoviću za režiju predstave ’’Ruža, uvela’’ u izvođenju Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje. Precizni, u isto vreme minimalistički rediteljski postupci, stvaraju svet koji funkcioniše kao savršeni mehanizam i u kome se otvara prostor za uverljivu glumačku igru. Odluka je doneta jednoglasno.
-Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja (4 ravnopravne) dodeljuju se:
-Aleksandru Aleksiću za uloge Bepa i Ivanka u predstavi ’’Ribarske svađe’’ Narodnog pozorišta Pirot. Aleksić se bravurozno transformiše iz jedne u drugu ulogu. Odluka je doneta većinom glasova.
-Kristini Janjić Stojanović za ulogu Stane u predstavi ’’Ruža, uvela’’ Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje. Glumica dosledno i efektno tumači svoj lik i dostiže visok nivo glumačke uverljivosti. Odluka je doneta većinom glasova.
-Jeleni Filipović za ulogu Cvete u predstavi ’’Ruža, uvela’’ Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje. Filipovićeva uverljivo ide najopasnijih putem, vešto žonglirajući između komičke i tragičke uloge. Odluka je doneta većinom glasova.
-Bojanu Jovanoviću za ulogu Koste u predstavi ’’Ruža, uvela’’ Pozorišta ’’Bora Stanković’’ Vranje. Jovanović vešto gradi složenu glumačku rolu, koristeći suptilna i snažna glumačka sredstava. Odluka je doneta većinom glasova.
-Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se Tamari Bušković za upečatiljivo i efektno scensko rešenje u predstavi ’’Kralj Lir’’ Narodnog pozorišta Užice. Odluka je doneta većinom glasova.
-Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se Zorani Petrov za kreaciju kostima u predstavi ’’Ribarske svađe’’ Narodnog pozorišta Pirot. Kostimi dosledno i maštovito prate ideju predstave i izrazito su funkcionalni. Odluka je doneta većinom glasova.
-Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu do 25 godina dodeljuje se Maji Jovanović za ulogu Keke u predstavi ’’Ribarske svađe’’ Narodnog pozorišta Pirot. Precizno i emotivno, Maja Jovanović gradi višeslojan lik Keke i kreira uverljivu ulogu koja izaziva simpatije. Odluka je doneta jednoglasno.
Specijalna nagrada dodeljuje se Jeleni Mijović za originalno dramsko delo ’’Ruža, uvela’’, nastalo po motivima dela Bore Stankovića. Izrazito inteligentno, koristeći likove iz različitih Stankovićevih dela, Mijovićeva kreira zaokruženu dramsku strukturu i otvara mogućnost potpuno novih čitanja tema iz naše književne tradicije. Odluka je doneta većinom glasova.
U Pirotu, 19. maja 2017. godine,
Slavenko Saletović
Angelina Lukić
Filip Vujošević

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker