Foto vest

Tri lunarna fenomena večeras – krvavi, plavi i super Mesec

U pojedinim delovima sveta, kako javljaju svetski mediji, večeras može da se vidi jedinstveni prizor – tri lunarna fenomena – krvavi, plavi i super Mesec. Reč je o fenomenu koji nije viđen zadnjih 150 godina. 

Reč je o potpunom pomračenju Meseca, a istovremeno će iz pojedinih delova planete moći da se uživa i u pojavi poznatoj kao “plavi mesec”, kao i u supermesecu, odnosno “vučjem Mesecu”, koji zapravo predstavlja trenutak kada se Mesec nalazi u tački najbližoj zemlji.

Vučji mesec, po CNN-u, za trećinu je svetliji i za 14 odsto veći od uobičajenog, pojavljuje se na 13 meseci, dok se plavi Mesec pojavljuje na svake dve godine i osam meseci.
Ova veoma retka trostruka pojava biće vidljiva iz nekih delova Azije, Severne Amerike, Bliskog istoka, Rusije i Australije.  Kako je NASA opisala, plavi mesec i “vučji mesec” su pojave koje nisu toliko retke, ali ovakav trostruki astronomski fenomen gde se te dve pojave istovremeno javljaju u kombinaciji sa pomračenjem Meseca, poslednji put se dogodio 31. marta 1866.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker