Zdravlje

Trenutna epidemiološka situacija najpovoljnija od kada se prati kovid u Pirotu

Od 165 pacijenata koji su se prošle nedelje javili na prvi pregled u kovid ambulanti samo dvoje je upućeno na dalju obradu. Dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot kaže da se pacijanti javljaju sa blažom kliničkom slikom i da je epidemiološka situacija na nivou Pirotskog okruga povoljna. O vakcinaciji protiv kovida se gotovo i ne govori. “U poslednjih dva  meseca gotovo da nema vakcinaije. Sada se praktično stalo sa vakcinacijom protiv kovida i trenutno se ne sprovodi” – rekla je dr Radmila Zec iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Kovid se prati pune tri godine ali je trenutna situacija na nivou okruga najpovoljnija s obzirom da je sve manji broj pozitivnih lica. Broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih je ispod 5% u zavisnosti od opštine i grada, nema hospitalizovanih lica i smrtnih ishoda  i broj pregleda u kovid ambulantama se smanjuje – rekla je dr Radmia Zec, epidemiolog.

U Babušnici prošle nedelje skoro da nije bilo pregleda na respiratorne akutne infekcije i da već nekoliko nedelja unazad nema pozitivnih novoobolelih lica.

U gradu Pirotu se smanjuje broj pozitivnih za 50% u odnosu na prethodnu nedelju.”Mali je broj pozitivnih, tako da smo prošle nedelje ragistrovali samo 10 pozitivnih lica od 179 testiranih na nivou okruga”- kaže dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Kada se gleda kumulativna stopa ona je najviša u Beloj Palanci, blizu 50 lica na 100.000 stanovnika ali dr Zec napominje da je svaka vrednost ispod 50 na 100.000 stanovnika izuzetno niska vrednost odnosno situacija je povoljna.

“Simptomi su blaži kod svih pacijenata, na osnovu broja prvih pregleda kada je u Domu zdravlja Pirot bilo 165 pacijenata na dalju obradu su poslata samo dva pacijenta što je dokaz da su u pitanju lakši slučajevi i da imaju blagu kliničku sliku a samim tim se lakše dijagnostijuju druge respiratorne bolesti” – istakla je dr Zec.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker