Lokalna samouprava

Tražiće se izmena Prostornog plana Grada Pirota u sektoru energetike

Odbornici Gradske skupštine danas su na predlog opozicionog odbornika Dušana Mitića (PNS) usvojili predlog da se preispita Prostorni plan Grada Pirota u sektoru energetike. Po rečima gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića, ta inicijativa već je pokrenuta i to preko Odeljenja za urbanizam Grada Pirota. 

-Problem je što na velikoj teritoriji grada nemamo nadležnost. Reč je o području Stare planine koja je zaštećeno prirodno područje pa je kao i ostala zaštićena područja širom zemlje pod ingerencijom Ministarstva za građevinu pre svega, koje izdaje dozvole, ali pre toga morate da dobijete uslove, kada je o izgradnji mini-hidroelektrana konkretno reč, i Elektroprivrede, i Zavoda za zaštitu prirode i mnoge druge dozvole pa ceo proces dobijanja dozvola traje tri do četiri godine. Kada Ministarstvo izda dozvolu oni samo nas obaveštavaju i mi nemamo nikakvih ingerencija da bilo šta radimo po tom pitanju. To je problem za sve gradove i opštine gde postoje zaštićena prirodna dobra. Moje mišljenje je da to treba menjati i da država treba da prenese ovlašćenja gradovima i opštinama da upravljaju prirodnim dobrima a da država ima kontrolnu funkciju, ali to je već u domenu promene zakona i ne verujem da mi možemo uticati na to-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Temštani usvojili zabranu izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana!

Predsednik MZ Temska Tomislav Pančić kazao je Pirotskim vestima da su meštani Temske, na sednici Mesne zajednice Temska, ali i predstavnici još nekoliko sela na čijoj se teritoriji grade mini-hidroelektrane, poput sela Rakita i drugih, donele odluku da se zabrani izgradnja derivacionih mini-hidroelektrana na njihovim teritorijama kako bi se, po njegovim rečima, sačuvao biljni i životinjski svet.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker