Biseri Stare planine

Tragovi medveda na području reke Jerme?

Kako javlja portal FAR.rs, na jednom pčelinjaku u okolini zaseoka Šumje, između sela Poganovo i Vlasi, nedavno je došlo do oštećenja nekoliko košinca, a po načinu na koji su košnice oštećene, sumnja se da je to učinio medved. Ovu informaciju portal FAR prenosi pozivajući se na lokalne lovce i šumare.

Poslednje prisustvo medveda na području Stare planine već je zabeleženo i dokumentovano na jednom od hranilišta koje postavljaju zaposleni u Srbijašumama, ali je na području Derekula, prema podacima iz knjige autora Petra Videnova “Po lovdžijski” poslednji trag zabeležen pre bezmalo dve decenije, takođe u pčelinjaku vlasnika Todora Mladenova.

Pre četiri godine kamere Šumskog gazdinstva u reonu Širokih luka snimile su medveda na jednom od hranilišta, što je prvi dokumentovani primerak ove vrste na Staroj planini nakon što je još devedesetih godina prošlog veka jedan medved ubijen kod Dojkinaca.

Takođe, kako navodi ovaj portal, termovizijske kamere Pogranične policije koje stalno nadgledaju pogranično područje između Srbije i Bugarske kako bi sprečile ilegalne migracije, snimile su jednu ženku i mladunca medveda na području Stare planine.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker