Gradska hronika

Tragom istorije: Ko je neznani junak sa Ćeltaša?

Grupa entuzijasta iz Pirota uspela je “uz pomoć štapa i kanapa” da napravi respektabilnu rekonstrukciju istorijskih događaja vezanih za naš kraj, koje se ne bi postidele ni ozbiljne produkcije. Reč je o kompletno pirotskom proizvodu, kompletna ekipa je iz Pirota, a specifičnu težinu projektu daju činjenice da je rekonstrukcija snimljena uz pomoć stručnjaka Istorijskog arhiva Pirota, dok su muzičke sekvence snimane u pirotskom studiju “Buda”, vlasnika poznatog muzičara Nikole Kitanovića.  Nakon filmske rekonstrukcije “Dragoljub Milenković Grca – usijana glava ili heroj?”  ova grupa talentovanih naših sugrađana objavila je novu rekonstrukciju pod nazivom “Ko je neznani junak sa Ćeltaša?”.

kadar iz rekonstrukcije

Sa ciljem promovisanja istorije grada, juče je na jutjubu objavljena druga epizoda emisije koja se bavi rekonstruisanjem istorijskih ličnosti i dogadjaja koji su se odigrali na teritoriji pirotske opštine, pod nazivom “Tragom Istorije”.

Tema ove epizode je Neznani junak sa Ćeltaša, ličnost iz srpsko-bugarskog rata.
Sa pripremama za snimanje druge epizode se počelo se novemra 2017. godine, a finalni proizvod je bio spreman krajem februara. Sve scene su snimljene na autentičnim mestima gde su se dogadjaji i odigrali, u Pirotu i na brdu Ćeltaš. Autori ove emisije su Stefan Ćirić i Darko Drozdovski, mladi Piroćanci puni energije i inspiracije, koji su sami organizovali, angažovali glumce-amatere i realizovali ovaj projekat, uz pomoć Istorijskog arhiva u Pirotu i muzičkog studija “Buda”. Takodje, u realizaciji nove epizode je učestvovalo još desetak osoba, a ovim putem pozivamo sve zainteresovane da nas kontaktiraju putem fejsbuk stranice “Tragom istorije” kako bi doprineli kreiranju narednih epizoda, kaže za Pirotske vesti producent serijala Stefan Ćirić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker