Gradska hronika

Tragom istorije – dokumentarni serijal mladih talentovanih Piroćanaca

Sa ciljem promovisanja istorije grada, pre nekoliko dana je na Jutjubu objavljena prva emisija koja se bavi rekonstruisanjem istorijskih ličnosti i dogadjaja koji su se odigrali na teritoriji pirotske opštine, pod nazivom “Tragom Istorije”.Tema prve epizode je istorijska ličnost, Dragoljub Milenković- Grca, čije ime nosi jedna ulica u Pirotu, a koju možete pogledati ovde:

Autori ove emisije su Stefan Ćirić i Darko Drozdovski, mladi Piroćanci puni energije i inspiracije, koji su sami organizovali, angažovali glumce-amatere i realizovali ovaj projekat, uz pomoć Istorijskog arhiva u Pirotu i muzičkog studija “Buda”. U realizaciji su takodje učestvovali i Aleksandar Panić, Željko Andrijević, Vlada Mančić, Andrija Mladenović, Darko Ilić, Lazar Tošić, Katarina Mančić i Milana Drozdovski.

Sa pripremama za snimanje prve epizode se počelo još početkom avgusta, a finalni proizvod je bio spreman krajem oktobra. Sve scene su snimljene na Sarlahu i u Pirotu.

U planu je i rekonstrukcija dogadjaja iz srpsko-bugarskog rata (1885. godina), kao i upoznavanje sa mnogim istorijskim ličnostima koje su poznate na teritoriji naše opštine.

Ovu emisiju je podržao i Istorijski arhiv u Pirotu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker