Kultura

Tradicionalni koncert učenika Muzičke škole na Svetski dan muzike

Na Svetski dan muzike, učenici Muzičke škole održali su završni koncert na kraju još jedne školske godine, koji se tradicionalno organizuje 21. juna. Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj kada je američki muzičar  Džoel Koen, zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta. Prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982 u Parizu. Od tada se muzički susreti organizuju u više od 460 gradova u 120 zemalja na svim kontinentima.

Povodom Svetskog dana muzike i učenici Muzičke škole bili su deo velike koncertne pozornice. Na Maloj sceni izvedena su dela Mocarta, Baha, Štrausa, Betovena. Publika je uživala uz  note kompozicija Mizet, Dolazak kraljice od sabe,  Na lepom plavom dunavu, Melanholični valcer, Baletska svita i  druge melodije koje su izveli na viloinama, klaviru, harmonici i gitari.

Direktorka škole, Marija Mijalković, ističe da je ovo četvrta godina zaredom kada Muzička škola organizuje koncert povodom Svetskog dana muzike. „Taj dan nalaže promociju muzike i različitost u žanrovima, stilovima. Do sada smo imali i filmsku muziku i klasiku a ovog puta je na repertoaru pop muzika, etno muzika, klasika, valceri etide“.

Kroz dvadeset tačaka nastupilo je oko 40 učesnika, među kojima su i ovogodišnji dobitnici nagrada na prestižnim takmičenjima.

Na koncertima koje organizuje Muzička škola promoviše se kvalitetna muzika što prema rečima direktorke doprinosi i samoj promociji škole. „Jako je bitno da se na ovakav način promoviše kvalitetna muzika, dolaze vršnjaci naših učenika koji kasnije dolaze da se upišu u Muzičku školu. Deca vole da se bave muzikom a naročito pevanjem“ – kaže direktorka.

Ovu školsku godinu učenici Muzičke škole završavaju sa odličnim uspehom i prosečnom ocenom 4,7. Godina je bila uspešna i za takmičare koji su osvojili 29 nagrada od regionalnog do republičkog i međunarodnog nivoa.

Prijemni ispit za upis nove generacije učenika muzičke škole je završen. Prijavljeno je 85 kandidata od kojih će biti upisano 40. U Pirotu će od naredne školske godine Muzičku školu pohađati 20 novih učenika i po deset u isturenim odeljenjima a rang liste će biti istaklnute od ponedeljka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker