Korona virus

Torlak je dopremio prve doze vakcina protiv COVID-a u ZZJZ Pirot

Danas je dopremljeno 215 doza Pfizer-BioNTech COVID -19 vakcine u ZZJZ Pirot za zaposlene u kovid bolnici, kovid-ambulantama domova zdravlja sa okruga, kao i zaposlenima u Domu za smeštaj starih lica u Dimitrovgradu, za zdravstvene radnike na prijemno trijažnim odeljenjima domova zdravlja, prema unapred sačinjenom planu za ovu nedelju.

Na današnji dan registrovano je ukupno 12 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih lica sa područja okruga (Pirot 7, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 3 i Babušnica 1), i preminulo je jedno lice u Opštoj bolnici Pirot.

Danas je poslato 20 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski su potvrđene 3003 osobe: u Pirotu 1852, Babušnici 343 , Beloj Palanci 502, Dimitrovgradu 306. Od početka epidemije do danas registrovano je 126 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 12.01.2021. preminulo je 97 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 40 lica a ukinuta za 30 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno ukupno 196 pregleda, od kojih je 30 prvih i 166 kontrolnih (15% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 39 bolesnika (24 iz Pirota, 7 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE

SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker