Lokalna samouprava

Topli Do: Razvoj turizma jedna od šansi za opstanak i razvoj sela

Često se može čuti da sela, pogotovo planinska, postepeno odumiru. Sve je manje aktivnog življa. Međutim, jedno od najlepših sela na teritoriji grada Pirota, koje se nalazi u srcu Stare planine, podno Midžora, na izuzetnom prirodnom lokalitetu, Topli Do, prkosi svemu i nastoji da se prilagodi novonastaloj situaciji. Prema podacima od pre Drugog svetskog rata u Toplom Dolu je živelo oko 1.400 ljudi. Danas u selu ima 19 aktivnih domaćinstava. Zahvaljujući agažovanju mladih i aktivnosti Mesne zajednice svi su izgledi da Topli Do ima budućnost i perspektivu. Predsednik Mesne zajednice, Miljan Stojanović, kaže da se ovih godina mnogo uradilo. Počela je obnova crkve, vodovoda, domaćinstava i turističkih destinacija. Rade se novi projekti za unapređenje života u selu.  

“Kao i svuda, put nam je najveći problem. Znamo da je to zahtevan posao i veoma smo zadovoljni što je sanacija puta ka selu u programu lokalne samouprave. Ono što smatramo važnim jeste i obnova crkve. Rukovodili smo se idejom da ako selo ima crkvu, sve ostalo je lakši deo posla, jer crkva objedinjuje ljude i ukazuje na život i perspektivu. Obnovili smo krov, zatim fasadu i sada planiramo da renoviramo ikonostas u čemu će nam pomoći Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Drugi veliki projekat je vodovod. Stari vodovod koji je vojska pravila nije mogao da se obnovi, pa smo radili sve iz početka. Svaka kuća ima vodu u selu i nemamo problem sa vodosnabdevanjem. Napravićemo još nekoliko kaptaža kako bismo pojačali kapacitet jer će nam biti potrebna s obzirom na planove oko razvoja turizma”

Turizam je jedna od najvećih šansi za razvoj sela. Počela je obnova domaćinstava i opremanje za izdavanje turistima. Do sada četiri kuće su registrovane, a u pripremi je još pet ili šest kaže Stojanović.

“U planu je da se u selu obezbedi stotinu kreveta za turiste. Prošle godine smo počeli obnovu kuća. U naredne dve-tri godine želimo da sve kuće budu obnovljene, ima 19 domaćinstava i 29 ljudi koji stalno žive u selu. Prošlog leta smo obnovili fasade četiri objekta i nastavljamo sa tim poslom. Preko Udruženja “Ja volim Topli Do” obezbeđivan je materijal, a vlasnici su plaćali majstore, ili obrnuto, ali uvek nastojimo da svi učestvujemo u troškovima. Pomažu nam i porodice Toplodolaca koje su u inostranstvu, a spremamo i projekte na osnovu kojih svoje planove realizujemo. Iskopali smo septičke jame kako bismo napravili kupatila što je neophodno. Ima tu još mnogo toga da se radi, ali idemo postupno”.

Kako je rekao Stojanović u planu je otvaranje Muzeja staroplaninskog čoveka, koji bi svakako privukao pažnju turista. Istakao je da je saradnja sa Turističkom organizacijom Pirot veoma dobra. Očekuje se uređvanje planinskih staza i prilaza vodopadima koji su posebna atrakcija za turiste.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker