Lokalna samouprava

Toplana zatražila povećanje cene grejanja za 12,5 posto – Većnici saglasni, konačnu reč daće odbornici

Većnici grada Pirota saglasni su sa Odlukom Nadzornog odbora o izmeni i dopuni Plana i Programa poslovanja sa finansijskim planom Toplane za 2022. godinu sa cenovnikom usluga. Naime, zbog velikih poremećaja na tržištu energenata, pirotska Toplana zatražila je korekciju cene grejanja za 12,5 posto, za koliko je povećana i cena gasa. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da cena grejanja dugo nije korigovana, ali da je u novonastaloj situaciji mnogo važnije pitanje, od same cene grejanja, kontinuirana isporuka energenata. Konačnu odluku o korekciji cene grejanja daće odbornici Skupštine grada na predstojećoj sednici.

“Naviše je otišla cena struje i drugi inputi koji uslovljavaju cenu grejanja, i nadam se da je ovo neki balans koji naši ljudi u Pirotu mogu da plate, a sa druge strane da omogućimo dobro funkcionisanje Toplane. Mi ćemo u rebalansu, sredinom oktobra, predložiti i subvenciju od 10 miliona dinara za Toplanu, pre svega za likvidnost, nabavku energenata i, eventualno, mogućnost vraćanja dela kredita iz KfW programa. Dobra vest za sve nas je da sledeće godine u decembru izlazimo iz svih kredita vezanih za KfW i onda će Toplana biti u mogućnosti da koristi ta sredstva za nabavku energenata. Nadam se da, ukoliko ovakvo stanje ostane, nećemo povećavati cene naredne godine”- rekao je Vasić.

Vasić je podesetio da je pokrenut i postupak javno privatnog partnerstva, kako  bi se grejanje odvijalo na biomasu. Međutim, nije lako obezbediti ni biomasu. Poznati su problemi oko obezbeđenje ogrevnog drveta, koliko je to poskupelo, pelet je poskupeo, čak, i do 100 posto. Na biomasu će se sigurno preći, ali je neophodno definisati cenu kilovata toplotne energije kada se pređe na biomasu i rešiti postupak lanca snabdevanja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker