Gradska hronika

Toplana dobija automatizovane podstanice

Gradska toplana u Pirotu u Ministarstvu rudarstva i energetika potpisala je ugovor sa izabranim izvođačima za nabavku i montažu najmodernijih automatizovanih podstanica čime će se poboljšati kvalitet grejanja u gradu, ali i omogućiti da zaživi tarifni sistem.

Kako je kazao direktor toplane Radovan Nikolić, vrednost ugovora je 233.000 evra.

-Konzorcijum “Feniks” iz Niša i “Herc” iz Austrije treba da nam isporuči 29 automatskih podstanica, a  u okviru programa KFW 4. Sredstva su rezervisana iz tog programa a vrednost opreme je 233.000 evra. Isporuka treba da krene od maja meseca kako bismo mogli da do početka naredne grejne sezone kompletiramo i zaokružimo program KFW4. Da podsetimo, da smo u decembru mesecu sa firmom “Štrabag” potpisali ugovor o izgradnji toplovoda vredan 350.000 evra što je i preduslov da bi podstanice mogle da se montiraju u zgradama koje su u sistemu daljinskog grejanja. Time ćemo zaokružiti veliki investicioni ciklus od preko pola miliona evra iz programa KFW4. To će poboljšati kvalitet grejanja i omogućiti da zaživi tarifni sistem, što su zahtevi i Ministarstva energetike i samog KFW-a i Zakona o energetici-kazao je Nikolić.

ACA_9804_resize

Po njegovim rečima, uskoro će biti raspisana i javna nabavka za radove kako bi se omogućilo da ceo sistem zažiti pre početka naredne grejne sezone.

-Podstanice su najsavremenije generacije i one na bazi kretanja spoljne temperature zadaju parametre u samoj podstanici što je preduslov da bi mogli da imamo primenu tarifnog sistema i postigli krajnji cilj, a to je puna energetska efikasnost-kazao je Nikolić.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker