Gradska hronika

Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu u poseti Pirotu

U okviru kampanje Evropske unije i Saveta Evrope „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!“ za Srbiju, Pirot je danas posetio Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, sa svojim saradnicima. Delegaciju je najpre primio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je gostima predstavio Pirot i planove razvoja grada.  Centralna manifestacija u okviru kampanje „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” održana je u školi “8. Septembar” kao deo projekta „Promovisanje različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ i „Kvalitetno obrazovanje za sve“, koji su deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

 Cilj kampanje „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!”  je borba protiv različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji. Gostima iz Saveta Evrope su deca iz OŠ “8. septembar” dobrodošlicu  poželela uz pogaču i so,  na engleskom, francuskom, ruskom i grčkom jeziku.

Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu  obratio se deci rečima da su upravo deca  ta koja šire ljubav i objasnio zašto je kampanja u kojoj on učestvuje važna za svu decu.  „Evropa ste vi i sve što radite ovde u Pirotu u Srbiji radite zajedno, radite sa prijateljima, radite zajedno u školi, radite van škole za vašu zemlju, dakle Evropa to ste vi.  Zašto radimo kampanju “Blokiraj mržnju. Podeli ljubav“, zato što živite u vremenu kada sve više vremena provodite na internetu i to je dobro jer možete da pratite svoja interesovanja, slušate muziku i vidite sve ono što vas interesuje. Internet koristite da biste bili u kontaktu i razgovarali sa svojim prijateljima koji žive u drugim gradovima, drugim državama ili na drugom kontinentu i da biste širili pozitivne stvari kao što je ovaj današnji događaj. Mržnju blokirajte i na internetu i u školskom dvorištu i pošaljite pozitivnu poruku. Takođe, morate da ukažete svojim nastavnicima kada primetite da neko koristi govor mržnje. Morate da uspostavite određena pravila na internetu i upravo tu možete da blokirate mržnju i da  ukažite na to. Drugi razlog zašto smo danas ovde je zajedništvo  i  širenje pozitivne energije“ – poručio je Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Ispred Ministartva prosvete deci se obratila  Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju  koja je poželela deci da  svakog dana budu sve bolji ali bolji od samih sebe a ne od nekog drugog a nastavnicima čestitala Svetski Dan nastavnika.

Radionica „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!”   koja je danas održana  u školi “8. septembar”  sa ciljem da edukuje decu o značaju borbe protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije organizovana je u o okviru obeležavanja Dečije nedelje.  „Punih 60 godina, koliko postojimo i trajemo stvarmao školu koja mora da bude sigurno i bezbedno mesto za našu decu, mesto na kome svako dete, kroz aktivno učešće  u nastavi  ima podjednake šanse da se razvja i izraste  u svestranu, kreativnu i slobodnu ličnost“ – rekla je direktorka škole Olgica Najdanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker