Najlepše iz Pirota

TO Pirot na trećem međunarodnom sajmu turizma u Banja Luci

Među stotinu izlagača na međunarodnom sajmu turizma u Banja Luci učestvovala je i Turistička organizacija Pirot koja je predstavila turističke potencijale i kulturno istorijsko nasleđe našeg kraja. Predstavnici turističkih organizacija iz Pirota i Leskovca, Dragan Novaković i Nebojša Kocić bili su gosti jutarnjeg programa RTRS Vijesti i pozvali goste iz regiona da posete jug Srbije i gradove koje predstavljaju.

Gostujući u jutarnjem programu RTRS Vijesti u Banja Luci, Dragan Novaković iz Turističke organizacije Pirot istakao je je Pirot interesantna destinacija  zbog bogatog kulturno istorijskog nasleđa i prirodnih lepota. “Stara planina to je ogromno prostransstvo pašnjaka, šuma, visoravni, ispresecana je vodotokovima. Na teritoriji našeg Grada su najlepši vodopadi, planinski vrhovi, vidikovci, turistički lokaliteti, atrakcije. Mi smo to lepo obeležili  kako bi turisti dolazili do najlepših lokaliteta na Staroj planini.

On je istakao da je na Staroj planini obeleženo više od 400 kilometara staza što pruža mogućnost za planinsko trčanje, biciklizam kao i izuzetno dobre uslove za lov i ribolov, kao i za branje bilja, pečuraka. Novaković je istakao da čista i netaknuta priroda pruža brojne mogućnosti za uživanje poseetiocima od 5 do 85 godina.

Gostujući u Vijestima na RTRS-u Novaković je naglasio da je pokrenuto i oživljavanje sela na Staroj planini. “Imamo i mi, kao Turistička organizacija jedan objekat kojim gazdujemo na Staroj planini, to je najmoderniji planinarski dom u Srbiji. Nalazi se na 40 km od Pirota, pored Dojkinačke reke, u selu Dojkinci. Objekat ima oko 50 ležajeva i smatra se polaznom tačkom ka mnogim vodopadima i planinskim vrhovima.

Novaković je najavio Međunarodnu manifestaciju “Planinski izazov” koja se  održava u 15 zemalja a koja će se ove godine treći put održati na Staroj planini. Trka traje pet dana, od 17. do 21. juna, prijavljivanje je u toku a učesnici su iskusni planinari i ljubitelji prirode.

Govoreći o parku prirode Stara planina, predstavnik TO Pirot podsetio je i na prelepa sela koja se nalaze u zaštićenom području kao što je Gostuša i Pokrovenik. “Sve što je urađeno na ovom potezu rezultiralo je povećanim brojem turista, koji više dolazee, duže ostaju i više troše, što ekonomski osnažuje našu zajednicu” – rekao je Novaković.gostuša

O razvoju seoskog turizma govorio je i predstavnik TO Leskovac, Nebojša Kocić, koji je uparvo saradnju sa svojim kolegama iz Pirota naveo kao primer dobre prakse koji su podelili svoja iskustva u ovoj oblasti.

Kocić je pored prirodnih lepota leskovačkog kraja i kulturno istorijskih spomenika predstavio i leskovački roštilj, mućkalicu, spržu.

Takođe i predstavnik TO Pirot, Dragan Novaković, je u jutarnjem program RTRS – a predstavio pirotski sir, kačkavalj i peglanu kobasicu. “Mi smo jedini grad u Srbiji koji ima tri zaštićena brenda sa geografskom oznakom porekla. To je pirotski ćilim, od 2013. godine  i kačkavalj  a od marta 2022. zaštitili smo i peglanu kobasicu” – kaže Novaković .

On je podsetio da se  u Pirotu razvija manifestacioni turizam i istakao da je Sajam peglane kobasice u januaru posetilo preko 10.000 gostiju i najavio festival sira i kačkavalja koji se održava septembra.

Novaković je iskoristio priliku da u TV programu predstavi i otvoreni kupališni kompleks koji bi trebalo da privuče posetioce i turiste u Pirot. “Moderan kompleks, sa svom pratećom turističkom i ugostiteljskom strukturom, sportskom i rekreativnom  koji se nalazi na površini od preko 2 hektara, biće parvo mesto za uživanje” – istakao je predstavnik TO Pitot, Dragan Novaković.

Pirot je prepoznat kao   jedan inovativan i živopisan grad koji ima bogato kulturno – istorijsko i duhovno nasleđe, grad koji spaja na najbolji mogući način tradicijonalno sa modernim, oaza gastronomije sa originalnim i autentičnim proizvodima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker