Gradska hronika

Tigar tyres-investitor godine u Srbiji

Kompanija “Tigar Tyres” dobitnik je ovogodišnje nagrade za investiciju godine “Aurea”, koju dodeljuje poslovni portal “eKapija”. Ova kompanija koja posluje u Pirotu otvorila je u oktobru 2014. godine novi pogon za proizvodnju guma, a kada ceo projekat bude završen (do kraja 2016. godine) investicija će dostići 215 mil EUR i biće zaposleno 500 novih radnika.

big tigar Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obima proizvodnje za 50%, a novi kapaciteti u potpunosti će biti namenjeni izvozu.
 Nagradu dobitniku je uručio Ronald Seeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor kompanije “Hemofarm”.
Milena Tošić, predstavnik društva “Tigar Tyres”, koja je primila nagradu, istakla je da su inicijative kao što je nagrada “Aurea” važne za promociju uspešnih projekata u Srbiji, i promociju naše zemlje kao dobrog ekonomskog ambijenta za nove investitore.
– Realizacijom ove značajne investicije “Tigar Tyres” je dobio savremenu fabriku koja donosi novu ravnotežu između ljudskih resursa i pametnih mašina, s obzirom na to da je proces u velikoj meri automatizovan. Na ovaj način ćemo efikasno, uz fleksibilan model proizvodnje, biti u mogućnosti da u postojećem i novom pogonu isporučujemo ukupno 12 miliona guma u 1.700 različitih dimenzija. Idući u susret zahtevima tržišta naš asortiman je proširen na osam brendova putničkih, poluteretnih i guma 4×4: “tigar”, “riken”, “kormoran”, “orium”, “strial”, “taurus”, “idilis” i “sebring” – rekla je Tošić i dodala da će se gume iz pirotske fabrike naći na tržištima širom Evrope, Afrike, Bliskog istoka, tako da će ukupan izvoz već sledeće godine dostići 420 mil EUR.

Osim glavne nagrade, “eKapija” je dodelila i dva specijalna priznanja: priznanje za inovativnost ponela je strartap kompanija “TruckTrack” za softver za upravljanje radom transportnih firmi, dok je čast da ponese priznanje za društvenu korisnost imao Ženski centar Užice za otvaranje Reciklažnog centra tekstila.

O dobitniku nagrade “Aurea 2015”

Investicija kompanije “Tigar Tyres” u Pirotu predviđa osvajanje novog programa putničkih i poluteretnih pneumatika i ujedno proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta sa 8 miliona guma u 2013. na 12 miliona guma do 2016. godine.

Projekat “Big Tigar” predstavlja “benchmark” na nivou cele Grupe “Michelin”. U novom pogonu instalirana je najsavremenija oprema u ovoj grani industrije, koja osim što garantuje gume vrhunskih performansi, omogućava i da proizvodnja bude prilično “čista”. Sve je robotizovano i mašine rade najveći deo posla.

Sa izgradnjom “Big Tigra” broj artikala koji iz pirotske fabrike izađe porastao je sa 300 na više od 1.500.

Ukupna vrednost projekta je 215 mil EUR u periodu 2013 – 2016, a više od polovine ukupne investicije podrazumeva domaće dobavljače. U novom pogonu 500 radnika će dobiti posao, a po završetku kompletnog projekta u celoj fabrici “Tigar Tyres” će raditi 2.700 ljudi.

“Tigar” će izvoziti u Rusiju, Evropsku uniju, Afriku i na Bliski istok.

Izvor: E-kapija

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker