Gradska hronika

Tigar AD na putu oporavka, razvoja i osvajanja svetskih tržišta

Večeras je u prepunom holu Doma kulture na svečan način obeležen Dan kompanije Tigar AD. Tim povodom direktor ove kompanije Vladimir Ilić kazao je da je ova pirotska kompanija danas treća izvoznica gumene obuće na svetu i druga u Evropi, te da je to rezultat koji ohrabruje i daje vetar u leđa i nadu u svetlu budućnost ove kompanije. Tigar AD je zahvaljujući podršci države Srbije i nadležnih ministarstva napustilo 300 radnika  pred penzijom a zapošljeno je 300 mladih radnika koji predstavljaju motornu snagu modernog Tigra AD. 

-Kada sam u avgustu 2017. godine prihvatio odgovornost i došao na čelo kompanije, zatekli smo predstečajno stanje, nedostatak repromaterijala, kašnjenje isplata zarada zaposlenima a izostali su i vredni ugovori. Jednom rečju bilo je preživljavanje u nemogućim uslovima. U takvim uslovima, pokretanje i stabilizacija poslovanja predstavljali su pravi uspeh. Vođeni ogromnom željom odlučili smo da zasučemo rukave i povratimo Tigar. Prvi cilj pred nama je bio da povratimo poverenje kupaca. Tako je na Međunarodnom sajmu zaštitne opreme u Dizeldorfu, veliku pažnju izazvala tigrova vatrogasna čizma “fajerfajter” koja je sigurnim korakom krenula u osvajanje ne samo evropskog već i svetskog tržišta. Upravo na tom sajmu ostvarili smo mnoge vredne ugovore. Zahvaljujući ugovorima sa kupcima za domaće i ino tržište, ali pre svega zahvaljujući državi Srbiji, koja je većinski vlasnik, kompanija je kraj 2017. godine dočekala sa važnim iskorakom u budućnost. Popunili smo proizvodne kapacitete, već tada su zaposleni u fabrici i obuće i tehničke gume i u fabrici hemijskih proizvoda radili su vredno u tri smene vodeći tako Tigar na put stabilizacije-kazao je direktor Ilić i dodao da je 2018. godine veliki uspeh ostvarila Fabrika tehničke gume koja je 2018. godinu završila pozitivnim rezultatom.

U 2018. godini izvezena gumena obuća vredna 10 miliona evra,  realizacija veća za četvrtinu

-Ukupna realizacija povećana je za 25 procenata u odnosu na 2017. a neverovatnih 10 miliona evra izvoza gumene obuće 2018. godine je ostvareno, a to je čak 35 posto više u odnosu na 2017. godinu. Najveću realizaciju beležimo kod strateških kupaca, a to su Berner iz Finske, Dekatlon iz Francuske i Ilsen i Jakobsen – Danska. Prisutno je bilo povećanje izvoza zaštitnog programa za Hong Kong, Poljsku i kanadsko tržište. Osim toga, realizovani su brojni ugovori i saradnja u oblasti naoružanja i vojne opreme sa BIA-om, Sektorom za vanredne situacije za koga smo razvili balističke gumene blokove kao i panele za zaštitu od poplava. Zasluge za uspešnu saradnju pripadaju i našim radnicima, spretnim majstorima, tvorcima visokokvalitetnim proizvoda koji su nam bili prioritet-kazao je direktor Ilić.

Kompanija Tigar AD dobila i prestižni sertifikat svetske sertifikacione kuće SGS, koja ocenjuje bezbednost radnika na radnom mestu, kao i poznavanje bezbednosnih procedura i druge aspekte koji se tiču bezbednosti radnika na radnom mestu, naveo je direktor Ilić i dodao da je pirotska kompanija dobila visoku ocenu B i proglašena primerom dobre prakse. 

-Više od 300 pretežno starijih radnika otišlo je uz otpremnine za koje je država Srbije izdvojila 200 miliona dinara, uposlili smo 300 mladih ljudi koji su sada pokretači razvoj kompanije Tigar AD, kazao je direktor Ilić i dodao da uprkos svemu, Tigar AD nastoji da bude društveno odgovorna kompanija pa će ubrzo jednom pirotskom vrtiću pokloniti bezbedno igralište, a mališanima sportsku opremu i rekvizite-kazao je direktor Ilić.

Evropska komisija: Tigar AD – treća u svetu i druga u Evropi kada je reč o izvozu gumene obuće

-Tigrova zaštitna čizma izazvala je veliku pažnju javnosti, testirali su je i pripadnici medija, a ovo leto ćemo pamtiti i po poseti delegacije iz Japana, sa kojom smo dogovorili razvoj i redizajn opanka po ugledu na tigrov opanak iz 1935. godine. Sa kupcima smo ovog leta danonoćno radili na novim proizvoda, a samo za Dekatlon smo razvili četiri nova modela kojima hodaju rekreativci širom Evrope-kazao je direktor Ilić.

Svečanosti u prepunom holu Doma kulture prisustvovali su predstavnici vodećih poslovnih partnera kompanije, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić i mnoge druge zvanice.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker