Ostale vestiZdravlje

Testiranje na HIV poverljivo i anonimno

Testiranje uzorka krvi na HIV  je jedini način utvrđivanja da li je osoba inficirana ovim virusom. Testiranje  se svakodnevno može obaviti u savetovalištu Zavoda za javno zdravlje Pirot. Savetovanje i testiranje je besplatno, poverljivo i nije potrebna zdravstvena knjižica i uput lekara. Godišnje se u Pirotu testira između 25 i 30 lica  a od početka pandemije oko 15. 

Od 2008. godine, sa dolaskom Global fonda  i finansiranjem testova, aktivno se radi savetovanje i testiranje u savetovalištima (DPST). U svim zavodima za javno zdravlje testiranje je dobrovoljno, poverljivo, anonimno i besplatno. Dr Radmila Zec, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Pirot, kaže da se testiranje na HIV radi svakog radnog dana u godini ali da se u maju kada se obeležava sećanje na preminule od side i 1. decembra kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side, građani koji smatraju da su bili u riziku, intenzivnije javljaju i dolaze da bi se testirali.

Ovo više nije tabu tema, kaže dr Zec i objašnjava da je najvažnije da osobe koje su bile u riziku odluče da se testiraju. “Moraju da skupe hrabrost i da znaju da svako potpuno zaštićen, neće biti prepoznat, jer u Zavod dolazi kod epidemiologa gde dolaze i pacijenti sa ostalim problemima. Ona napominje da je testiranje pod šifrom, anonimno i besplatno. Pored hrabrosti, osobe koje su bile u riziku moraju da imaju i odgovornost za svoje zdravlje kao i za zdravlje osoba sa kojima su u bliskom kontaktu” – objašnjava dr Radmila Zec.

Ukoliko se uspostavi da je prvi eliza test pozitivan, radi se još jedan eliza test pa nakon toga potvrdni test. “Rano otkrivanje HIV pozitivnih osoba je i rano započinjanje antiretrovirusne terapije koja je veoma usavršena i dostupna HIV pozitivnim osobama i obezbeđuje im dug i kvalitetan život- kaže dr Radmila Zec.

Godišnje se u Pirotu testira od 25 do 30 osoba, od početka pandemije taj broj se smanjio na oko 15 lica. Dr Zec napominje da HIV pozitivne osobe nisu bile zanemarene u ovom periodu i da su lekovi za ovu kategoriju pacijenata bili dostupni u svakom trenutku.

Svako ko dođe u savetovalište, osim na HIV,  može se testirati i na ostale polno prenosive i krvno prenosive bolesti, hepatitis B i C i sifilis. “Do zaražavanja može doći na razne načine pa nekada ljudi i ne očekuju da imaju neke od tih bolesti jer često i nemaju simptome, ali su preko savetovališta otkriveni pacijenti pozitivni na B ili C” – kaže, epidemilog,  dr Radmila Zec.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker