Reportaža

Temštanke:porcije pune ljubavi!?

Žene okupljene u udruženju “Temštanke”, na čijem je čelu Blagojka Lilić, pokrenule su, nesvakidašnji  projekat brige o starima: dvaput nedeljno, spremaju hranu, tačnije kuvana jela i  svojim najstarijim meštanima nose na kućni prag!

pakovanje hrane

Osim što ih snabdevaju besplatnom hranom ,  pospreme sobu, popričaju sa njima  jednostavno im se nađu pri ruci, što je starim Temštanima i najpotrebnije.

nose jedenje

-Reč je o ljudima koji nisu napušteni ili zaboravljeni, ali su sami jer su njihovi potomci u nekom drugom gradu, gde rade i zarađuju za žuivot. Obilaze ih, ali to nije dovoljno, pa im je pomoć jednostavno potrebna. Spremamo im kuvana jela, uz koja idu supice, ali i kolači. Vodimo računa o tome da li je neki praznik, pa shodno tome prilagođavamo i kuhinju, odnosno jela. Kad je posno, kuvamo posna jela i obrnuto. Uz svaku porciju dobiju i kolače. Evo tokom Mladenaca dobili su i mladenčiće i verujem da su zadovoljni-priča za Pirotske vesti Blagojka Lilić.

dava jedenje

Kuhinja pomenutog uidruženja nalazi se u zgradi Doma kulture. preduzimqive temštanke su je same opremile, ali kad  ustreba obrate se i lokalnoj vlasti.

kod starci

-Učestvovale smo na mnogim festivalima hrane,  osvajala priznanja, ali jednostavno smatramo da  moramo i na ovaj način da pokažemo da postojimo. da nije lokalne vlasti od ovog priojekta ne bi bilo ništa-kažu u ovom udruženju.

kroz prozor

Namirnice za pripremu hrane nabavljaju u selu ili je obezbeđuju iz vlastitih domaćinstava.  Trenutno imaju dvadesetak korisnika, bave se još i keteringom, organizuju ishranu za ekskurzije koje se zapute put  Toplog dola,  ili Stare planine.

doggovori

– Od nas devet samo tri su u radnom odnosu. Ostale sme bavimo uglavnom poslovima na selu i domaćinstvima, pa je ovo prilika da ponešto i privredimo-pričaju ove žene, majstori starioplaninske kuhinje, koju su ocenjivali najpoznatiji sropski kulinari. Među korisnicima je  vremešni  bračni par  Nikosava i Stanimir Petrović. Oboje su bolesni pa im je  kuvana hrana prava blagodet.

lilicka

– Deda se kreće uz pomoć dva štapa, ja imam problema sa srcem i pritiskom. Para imamo, ali badava kad ne možemo ništa da spremimo. Ove žene, da ih Bog poživi, spremaju kao za slavu, kao za svoju dušu. Sve što donesu, ja i deda  pojedemo u slast i jedva čekamo kad će opet da dođu-kaže Nikosava.  Gotovo istu priču povnavlja i Vidosava Mijić koja živi usred sela, ali je sama.

preko plot

Kad dođu popričamo, pitaju me kako živim. da nije njih, usta bi mi se ukiselila jer sam sama.  Hrana im je veoma ukusna. Podsete me da uzmem i lekove, kad zaboravim-ocenjuje baka Vidosava.

Osim Blagojke u udruženju su još i Dušica Đorđević, Dragica Pavlović,Ljubinka Popović, Snežana Pančić,Ivanka Popović, Nataša Golubović,Tanja Golubović i Vesna Popović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker