Gradska hronika

Temštani organizovali proteste – palili sveće za spas Toplodolske reke

Više stotina meštana Temske i okolnih sela, ljubitelja prirode iz Pirota, ali i Bugarske, okupilo se večeras na Krivom viru iznad Temske, kako bi kroz simboličan performans i manifestaciju “Molitva za Toplodolsku reku”, iskazali svoje protivljenje najstavku projekta prevođenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero, koga je pokrenulo Ministarstvo energetike. U ovaj projekat država je uložila više od šest miliona evra, ali je pre nekoliko godina stopiran nakon protesta Temštana.

Najpre su sveštenici Srpske pravoslavne crkve čitali Molitvu, uz simbolično paljenje sveća i izvođenje performansa.

Nakon toga velikom broju okupljenih obratili su se stručnjaci iz oblasti ekologije, pre svih jedan od najpoznatijih srpskih biologa dr Miroslav Demajo.

dr Miroslav Demajo

Doktor biologije Miroslav Demajo kazao je Pirotskim vestima da u Temskoj na naučnim kampovima provodi već osam leta.

-Slobodne tekuće vode su vrlo bitne jer čak i kada se napravi neka brana, više kilometara se poremeti biodiverzitet, odnosno biljni i životinjski svet. Važno je danas imati sveže vode koje teku, koje su bogate kiseonikom. Ne kaže se džabe da su vode krvni sistem države. Naše reke su iovako već teško zagađene nemarom ljudi, a ovo su jedne od retkih  voda koje su još čiste i treba ih održati onakvim kakve jesu-kazao je Demajo Pirotskim vestima.

Skup su podržali i aktivisti Nevladine organizacije “Balkanika” iz Bugarske. U susednoj Bugarskoj u planu je da se pravi čak 1.000 malih hidroelektrana, ali je po rečima aktivista ove organizacije, izgrađeno 200, nakon čega je privremeno zaustavljena gradnja, nakon velikih protesta.

-Došli smo da podržimo ljude u Temskoj jer mi vrlo dobro znamo koliko su pogubni ovakvi projekti. U Bugarskoj se snažno borimo da potpuno zaustavimo gradnju hidroelektrana i nadamo se da će i meštani Temske uspeti u tome, a nadamo se i da će nas podržati kada uskoro budemo organizovali proteste nedaleko od srpsko-bugarske granice, na reci Nišave, gde je takođe u planu izgradnja male hidroelektrane-kazao je hidrobiolog iz ovog udruženja Penčo Pandkov.

Tomislav Pančić, predsednik MZ Temska kazao je novinarima da meštani Temske ni po koju cenu neće dozvoliti da se nastavi realizacija ovog projekta, jer bi, po njemu, to dovelo da Temska ostane bez reke Temštice, što bi predstavljalo nenadoknadiv gubitak za sve Temštane.

tekst, foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Me valjaju hidroelektrane, ni one elektrane na ugalj, a valjaju nuklearke koju su isto zatvorili po savetu EU, pa sad iz Eu bugari uvoze struju. Zasto ekolozi koriste struju a protive se proizvodnji ?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker