Lokalna samouprava

Tema iznad svih tema, porodici vratiti mesto koje joj pripada – istaknuto prilikom posete Aleksandre Čamagić Pirotu

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju, Aleksandra Čamagić, prilikom boravka u Pirotskom okrugu posetila je i Inkluzivni centar u Pirotu. Tom prilikom sastala se sa pomoćnikom gradonačelnika Pirota, Milošem Colićem, i upoznala sa aktivnostima grada, pre svega, u oblasti dodatnih prava dečje i socijalne zaštite. Colić kaže da se razgovaralo i o merama koje grad preduzima u oblasti zaštite životne sredine, obrazovanja i svih društvenih oblasti koje mogu da utiču da porodica dobije svoje mesto koje zaslužuje.

“Mi smo danas došli da posetimo i Centar za pomoć i podršku porodici, da vidimo koje su to savetodavne usluge koje oni pružaju i koje će pružati i kasnije, a kako je rekla predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, da se razmišlja i o održivosti projekata, da se o porodici brine onako kako i treba” – rekao je Colić.

Colić kaže da Pirot deli sudbinu ostalih gradova Srbije, ali sa druge strane privredni razvoj i razvoj infrastrukture koju grad Pirot ima trebalo bi da doprinese da se negativan prirodni priraštaj zaustavi i da Pirot bude grad u kojem mladi žele da žive i ostanu.

Ova tema je iznad svih tema, kaže pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju, Aleksandra Čamagić. O ovoj temi se veoma mnogo govori u našoj zemlji i nalazi se u agendi Vlade Srbije.

“Problem koji imamo sa demografskom slikom nije nešto što pogađa samo našu zemlju, pogađa celu Evropu, ali to nama ne može da bude uteha. Problem jeste ozbiljan i brojke su nikad lošije. Sama činjenica da prvi put u sastavu Vlade Srbije postoji Ministarstvo koje je zaduženo samo za demografiju i koje mora da brine o porodici dovoljno govori o nastojanjima da porodici vrati, nažalost, ono izgubljeno mesto, a to je centralno mesto u društvu koje joj pripada. Nama kao ministarstvu je važno da obiđemo što više jedinica lokalnih samouprava. Do sada smo bili u preko 70 opština i gradova kako bismo sagledali situaciju na terenu, kako bismo videli šta država može da uradi, šta ljudi na lokalu rade kako bi se rešio problem i unapredio položaj porodice”- rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je dodala da će posle obilaska lokalnih samouprava u Srbiji biti napravljena analiza stanja i da će sigurno uslediti set novih mera koje bi unapredile populacionu politiku.

Foto: Aleksa Cakić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker