Obrazovanje

Tehnička škola: Stručno predavanje o obnovljivim izvorima energije

U sredu, 14. decembra 2022. godine, sa početkom u 12č 30min u amfiteatru Tehničke škole u Pirotu,   dr Milutin Petronijević, vanredni profesor Elektronskog fakulteta u Nišu, Katedra za energetiku, održaće stručno-naučno predavanje pod naslovom: Zašto su nam potrebni obnovljivi izvori energije?

tehnicka skola u pirotu

Predavanje će najpre ukazati na negativne uticaje koje rastuća potražnja, a samim tim i proizvodnja električne energije imaju na životnu sredinu. Klasičan koncept centralizovane proizvodnje iz neobnovljivih izvora energije ima svoja ograničenja u smislu resursa, ali i negativnih lokalnih i globalnih efekata. Imajući u vidu da je Srbija zemlja poprilično siromašna energetskim resursima, a da sa druge strane ima prilike koje se ne koriste u značajnoj meri, predavanje će se fokusirati na mogućnosti obnovljivih izvora energije (OIE) i njihov mogući doprinos kompletnom napretku energetskog sektora. U tom pogledu za region Južne Srbije posebno su obećavajuća  rešenja na bazi solarnih tehnologija. U primeni ovog izvora postoje značajne mogućnosti i dobrobiti za individualne korisnike i društvo u celini, a sa druge strane nas očekuju brojni izazovi u dostizanju pouzdanog i održivog snadbevanja električnom energijom.

Jedan od ciljeva predavanja je i promocija novog obrazovnog profila  Elektrotehničar  obnovljivih izvora energije, saopštili su iz ove škole.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker