Obrazovanje

Tehnička škola Pirot: Uspeh učeničke kompanije “Agrotemp” na nacionalnom takmičenju

Na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz preduzetništva koje je održano od 21. do 23. maja u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji naš grad i Tehničku školu predstavljala je kompanija Agrotemp. Ova kompanija koja na inovativan način koristi informacione tehnologije kako bi se olakšalo i unapredilo agrarno poslovanje zauzela je odlično 9. mesto.

Učenička kompanija Agrotemp čiji su članovi Milica Krstić, Relja Sokolov, Stefan Tošić i Nemanja Mitov, učenici trećeg razreda obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija, bavi se modernizacijom plastenika, odnosno proizvodnjom sistema za regulisanje temperature, vlažnosti vazduha i automatskog navodnjavanja. Agrotemp proizvodi su povezani sa Internet of Things (IoT) tehnologijom i funkcionišu na sledeći načn: senzori ugrađeni u plastenik prate parametre kao što su temperatura i vlažnost vazduha, a prikupljeni podaci se prenose u web aplikaciju. Korisnici mogu lako da pristupe aplikaciji preko interneta i vide stvarno vreme i prošle podatke o uslovima u svom plasteniku, kao i da upravljaju sistemom za regulisanje temperature i navodnjavanja.

Na takmičenju se pored originalnosti proizvoda, timskog duha, kompanijskog izveštaja, intervjua sa članovima žirija, scenske prezentacije, demonstracije stečenih znanja ocenjivao i izgled i uređenje štanda u Beo Shopping Centru. Učenici su bili u prilici da neposredno komuniciraju sa potencijalnim kupcima i pokažu svoje prodajne i veštine timskog rada. Članovi žirija su obilazili štandove, posmatrali interakciju učenika i proveravali njihovo znanje o poslovanju kompanije. Poslednjeg dana takmičenja učenici su kroz scenske prezentacije u trajanju od 4 minuta predstavljali svoj proizvod.

Inovativni, smeli, tehnički precizni i moderno dizajnirani proizvodi učenika Tehničke škole i ovoga puta su privukli pažnju posetilaca. Zapaženi su i od strane žirija i organizatora takmičenja, od kojih su dobili pohvale i sertifikate, što predstavlja dalju motivaciju i vetar u leđa našim đacima i budućim uspešnim preduzetnicima.

Iz Tehničke škole zahvaljuju se na podršci kompaniji Tigar Tyres, osnovnim školama „8.septembar“ i „Sveti Sava“, Poljoprivrednom gazdinstvu Krstić iz sela Izvor, Branislavi Petrović – nastavniku srpskog jezika i književnosti i Mariji Trifunović – biznis mentoru iz Telekoma Srbije.

Mentori učenika su Bojan Ćirić, nastavnik stručnih predmeta u oblasti elektrotehnike i Sanja Rančić, nastavnik ekonomske grupe predmeta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker