Obrazovanje

Tehnička škola Pirot obeležila 145 godina postojanja i rada

Tehnička škola obeležila je  Dan škole, 145 godina od osnivanja. Odlukom tadašnje Srpske vlade, 30. septembra 1878. Godine, nakon oslobođenja Pirota od Turaka, doneto je rešenje o osnivanju prve srednje škole u okrugu Trgovačko – zanatlijske škole „da bi se zadovoljile industrijske i trgovačke potrebe naroda u Pirotu i okolini“. Školu je u prvoj generaciji pohađalo dvanaestoro učenika sa kojima je radilo dvoje nastavnika.

Danas Tehničku školu u Pirotu pohađa 649 učenika, zaposleno je 70 nastavnika i 29 radnika koji obavljaju vannastavne poslove. Nastava je organizovana u smerovima na področju  područja rada mašinstva i obrade metala, saobraćaja i elektrotehnike kroz šest obrazovniih profila na prvoj godini školovanja.

Za direktora škole, Bratislava Dimitrijevića to je potvrda kvalitetnog rada. On s ponosom ističe  uspeh koji učenici ove škole postižu na brojnim takmičenjima. Na republička takmičenja učestvovalo je 449 učenika, od čega je 49 učenika osvojilo prvo republičko mesto, 42 učenika drugo I 39 učenika treće mesto na nekom od republičkih takmičenja. Sedmoro nastavnika ove škole proglašeno je za najbolje mentore u republici Srbiji. 

Tehhnička škola je tokom godina i decenija postojanja menjala ime, školske zgrade i zanimanja, ali je uvek pratila potrebe zajednice i želje roditelja i učenika.  Danas je  Tehnička škola prestižna i prepoznata kao napredna i perspektivna, obrazovni profili su u skladu sa potrebama modernog doba i razvojem privrede i industrije Pirotskog okruga, školski prostor je prilagođen potrebama savremene nastave a kao i  oprema u kabinetima, laboratorijama i radionicama.

Foto: Ilija lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker