Lokalna samouprava

“Svi za jednog, jedan za SVI”, novi je moto srpske košarkaške reprezentacije

Zahvaljujući srpskoj i svetskoj košarkaškoj legendi – Piroćancu Svetislavu Kariju Pešiću, pirotski dijalekt postao je “viralan” na društvenim mrežama, a moto na čijim su krilima srpski košarkaši ispisali najnovije stranice istorije svetske košarke plasiravši se među četiri najbolje reprezentacije na svetu pobedom na Litvanijom, je napisan na pirotskom dijalektu i glasi “Svi za jednog, jedan za SVI”.

svetislav kari pesic pirot

Tako je, zahvaljujući Kariju, koji je inače zvanični promoter Grada Pirota, pirotski govor dospeo u središte interesovanja svih medija i društvenim mreža, ovoga puta u najpozitivnijem mogućem smislu.

Da je ono što je Kari učinio izuzetna promocija pirotskog govora i pirotskog kraja generalno, slaže se i poznata književnica Maja Cvetković Sotirov, koja živi i radi u Pirotu, a autorka je knjige o detinjstvu Nikole Tesle, koja je postala tražena širom sveta.

-Osim što Srbija može biti ponosna na „košarkaško znanje” Pešića, može mu zahvaliti i na podizanju svesti u vezi sa promocijom dijalekatskog bogatstva! Srbija nije samo standardni srpski jezik – Srbija su i brojni dijalekti i govori!-poručila je Maja na svojim društvenim mrežama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker