Kultura

Svi postajemo Glišićevi Kića i Mića

U prepunoj čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu večeras je održana promocija knjige “Dva cvancika” autora Piroćanca koji za sebe kaže da je na privremenom radu u Beogradu, Dejana A. Milića. Reč je o knjizi u kojoj se nalaze Milićeve kolumne objavljivane od 2010. do 2012. godine u dnevnom listu “Danas”. 

dejan milic_resize

Govoreći o tome zašto je zbirku kolumni nazvao “Dva cvancika”, Milić je kazao da je cvancik bio novčić Kraljevine Srbije iz 19. veka koji je posle svih denominacija i inflatornih udara bio novčić jako male vrednosti. Kao inspiracija za naziv bili su mu junaci Glišićeve istoimene pripovetke Kića i Mića.

“Dopala mi se njegova mala komedija o dva cvancika, o Kići i Mići koji su dovoljno prepredeni da jedan drugom podvaljuju a dovoljno glupi da nađu svoju novu žrtvu pa jedan drugome prodaju šišarke umesto oraha i mahovinu umesto vune i obrću non-stop kapital od dva cvancika. Meni je javni život u Srbiji u poslednjih deset godina zaličio upravo na trgovinu Kiće i Miće i to na svim nivoima”, kazao je Milić.

dejan milic_1

Komentarišući političku situaciju u zemlji, Milić je kazao da film o raspetoj Srbiji gledamo dugo.

“Nije Srbija razapeta između demokrata i naprednjaka, ni između levice i desnice. Nije razapeta između partizana i četnika, niti između Srba i drugih njenih građana. Srbija je žestoko razapeta između čistih ideja i sifilističnih strasti onih koji misle da na Njoj imaju pravo svojine“, kazao je Milić i dodao da svoje kolumne nije pisao iz hrabrosti, već iz straha da svi polako postajemo, ako nismo već i postali Kića i Mića.

dejan milic_2O knjizi su govorili univerzitetski profesori Svetlana Gradinac i Vojislav Jelić, novinar, publicista i bivši narodni poslanik Tomislav G. Panajotović i novinarka Snežana Manić.

Panajotović je kazao da su Milićeve kolumne, nažalost, neograničenog roka upotrebe i toplo preporučio svima da pročitaju ovu knjigu koja je zaista vredna.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker