Kultura

Svetski poznati skulptor Zoran Mojsilov završio skulpturu mitskog krilatog konja Jabučila – koja je njegov poklon Pirotu i Piroćancima

Svetski poznati skulptor Zoran Mojsilov završio je impozantnu skulpturu mitskog krilatog konja Jabučila u parku na Kaleu u okviru kompleksa srednjovekovne tvrđave Momčilov grad. Jabučilo je sada dobio rep čime je cela skulptura dobila, umetničkim žargonom rečeno, ravnotežu. Mojsilov u narednom periodu počinje sa radom na još jednom velikom i značajnom projektu u gradu u kome živi u SAD – u Mineapolisu, gde će tamošnji metro oplemeniti svojim radom koji će biti izrađen od ogromnih šina i drugih materijala koji su ostali nakon rušenja stare železničke stanice u tom gradu.

Mojsilov za Pirotske vesti kaže da je inspiraciju za Jabučilov rep dobio prilikom posete Temačkom manastiru.

kanjon jerme zoran mojsilov
Piktoreskni kanjon Jerme kao večina inspiracija

-Tokom svog boravka u Pirotu obilazio sam i Staru planinu, između ostalog i Temački manastir. Tu sam sa prijateljima video jednog konja koji je, braneći se od muva načinio tipičan pokret repom kako bi oterao muvek i obade. Taj pokret sam “snimio” i dobio ideju da tako napravim i rep Jabučilu, što sam i uradio do kraja svog boravka u Srbiji i Pirotu-kaže Mojsilov.

Ovaj svetski poznati umetnik, osim Jabučila, koji je njegov poklon Pirotu, ranije je darivao svoje radove i Beogradu, gde je inače rođen. Reč je o skulpturi dvokolice koja se nalazi ispred galerije “Stara kapetanija” u Zemunu. U planu mu je da u selu Vlasi, gde je odrastao, napravi stalnu postavku svojih radova uz pomoć Grada Pirota, i to u zgradi seoske škole, koja je decenijama prazna jer nema đaka. O tome je Mojsilov pričao i u razgovoru za Radio Beograd 2.

Jabučilo – mitski krilati konj – rad Zorana Mojsilova

Inače, krajem septembra, u Zemunu, u izuzetnom umetničkom centru savremene umetnosti “Prostor Moljac”, čiji je idejni tvorac i pokretač poznata multimedijalna umetnica i producentkinja Marijana Đorđević Obradović, biće upriličena izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi Zorana Mojsilova.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker