KulturaOstale vesti

Svetski dan poezije – Poezija sve prisutnija na društvenim mrežama

Postavljanjem linka sa  audio zapisom poezije koju govore i čitaju bibliotekari, glumci Narodnog pozorišta, učenici osnovnih i srednjih škola Narodna biblioteka Pirot obeležila je Svetski dan poezije. Svi posetioci Biblioteke danas dobijaju i simbolične poklone – buk markere koje su za svoje korisnike napravili sami bibliotekari. U Biblioteci ističu da kroz razne promotivne sadržaje i književnom ponudom nastoje da neguju ljubav prema knjizi i motivišu građane da čitaju.

Prošle godine  Narodna biblioteka Pirot upisala je 1.273 korisnika, što je manje u odnosu na prethodne godine. Tokom 9.300 poseta izdato je 15.300 knjiga. Od početka ove godine upisana su 652 korisnika.

„Trudimo se da naše sugrađane dovedemo u Biblioteku, da im približimo Biblioteku, nastojimo da ih motivišemo kroz različite popuste na godišnju članarinu, koje dajemo prilikom obeležavanja važnih datuma ali i knjižnim fondom o kojem vodimo računa, da izađemo u susret našim koroisnicima i obezbedimo sadržaje koji se traže“ – kaže, direktorka Biblioteke, Bojana Ćirić.

Ona napominje da Biblioteka pokušava da motiviše decu od najranijeg uzrasta da zavole knjigu. „Želimo da razvijemo ljubav prema knjizi kod dece i već od vrtića imamo organizovane posete dečjem odeljenju Biblioteke, pa kasnije imamo Čitalačku značku i druženja sa dečjim piscima i druge manifestacije koje doprinose da Biblioteka bude vidljiva i da razvijamo ljubav prema knjizi“ – ističe Ćirićeva.

Poezija se slabije čita u odnosu na ostala književna dela, ali je sve prisutnija na društvenim mrežama. „Danas je svetski dan poezije, moram da kažem da se poezija manje čita u odnosu na prozu.  Ali, bez obzira što živimo u doba digitalnih tehnologija poezija je sve prisutnija na društvenim mrežama gde mladi dolaze do novih i dobrih pesnika, poput Radmile Petrović i Marka Tomaša“–kaže direktorka. Narodna biblioteka kroz izdavačku delatnost svake godine podržava i izdaje bar jedno poetsko delo kao vid podrške lokalnim piscima koji pišu poeziju, među kojima ima i dobitnika nagrada.

Piroćanci najviše čitaju  ono što je najaktuelnije, ono što se nalazi na top listama knjižara. Uglavnom su to trileri ili istrijski romani i klasična dela. „Teško je da u tom moru knjiga koje izlaze svakodnevno da se pronađe pravi kvalitet, jer ni književna kritika nije ono što je nekada bila, ali se mi, bibliotekari, trudimo da preporučimo našim sugrađanima dobro štivo”.

Direktorka ističe da je ova ustanova u sistmu automatizovane pozajmice pa građani mogu da rezervišu knjigu koju žele da čitaju i o tome će biti obavešteni čim knjig ponovo bude dostupna.

Posetioci Biblioteke su danas na Svetski dan poezije, dobijali prigodne poklone, buk markere koje su izradili sami bibliotekari. Audio zapis poezije koju čitaju bibliotekari, glumci Narodnog pozorišta, učenici osnovnih i srednjih škola dostupan je na putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=C-oQZWUYu64

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker