Gradska hronika

Svetski dan obrazovanja iz oblasti zaštite životne sredine

U OŠ ,,Sveti Sava” u Pirotu, obeležen je 26. januar – SVETSKI DAN OBRAZOVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE. Ovaj dan se obeležava od 1972. godine kada je u švedskom gradu Stokholmu održana Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, na kojoj se uvidela potreba stvaranja zajedničkih principa i kriterijuma koji će biti ponuđeni celom čovečanstvu kao inspiracija i smernica za očuvanje i unapređenje životne sredine.

sveti sav (1)

Programi Fondacije za obrazovanje su:

  • Međunarodni program Eko-škole;
  • Plava zastava;
  • Zeleni ključ;
  • Mladi eko-reporteri i
  • Učimo o šumama.

Međunarodni program Eko-škole  sa sedištem u Kopenhagenu u Danskoj, ima za cilj razvoj svesti kod ljudi, građana, donosioca odluka, posebno u vladama svih svetskih država, kao i  uočavanje  potrebe da se svi sinhronizovano uključe u očuvanje i zaštitu životne  sredine.

Realizovan je kviz iz oblasti prirodnih nauka, gde su učenici na zanimljiv način stekli nova znanja. Pošto se naša škola priključila tom program, koordinator programa, nastavnica biologije Violeta Petrović-Popović, je održala predavanje  na kojem je upoznala  učenike VI I VIII razreda  o značaju ovog dana i  skrenula im pažnju da  naše malo može biti veliko za planetu  Zemlju. Učenicima je  data mogućnost da sami nešto poruče svojim drugarima, sugrađanima i ljudima koji odlučuju o zaštištiti životne sredine o tome koliko je veliki značaj obrazovanja uopšte i obrazovanja u ovoj oblasti.

sveti sav (2)

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker