Gradska hronika

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

U svetu, ali i u Srbiji, 14 novembra se obeležava svetski dan borbe protiv dijabetesa.  Ove godine je tema:”Dijabetes i porodica” i obeležava se pod sloganom “Dijabetes utiče na porodicu”. Aktivnosti ove kampanje u borbi protiv dijabetesa, koju će internacionalna dijabetes fondacija da sprovodi naredne dve godine imaće za cilj:

-Podizanje svesti o uticaju dijabetesa na porodicu

-Prevencija i edukacija o dijabetesu

Dijabetes je stanje trajno povišenog nivoa šećera u krvi.

 U svetu od ove bolesti  boluje 371 miliona ljudi, svakih 10sec oboli od ove bolesti 2 osobe, svakih 30sec umre jedna osoba od posledica dijabetesa. U Srbiji od ove bolesti boluje oko 670000 ljudi, a dijabetes je u Srbiji na III mestu uzrok smrtnosti, u Srbiji godišnje umre od ove bolesti preko 3000 obolelih od posledica dijabetesa.

Faktori rizika za dijabetes mogu biti promenjivi i nepromenjivi. Nepromenjivi su nasa starost, genetika, pol a u promenjive faktore na koje moramo obratiti pažnju i na koje možemo da utičemo su:fizička aktivnost, krvni pritisak, nivo glikemije,holesterola, triglicerida u krvi, ishrana,BMI,  stres….

Borba protiv dijabetesa :

-Pravilna ishrana

-Fizička aktivnost

-Redovna kontrola šećera, triglicerida,holesterola u krvi i stanja krvnog pritiska

-Redovni pregledi kod lekara

-Borba protiv stresa

-Edukacija i prevencija

 

Centar za prevenciju Doma Zdravlja u Pirotu povodom ovog dana organizuje

  • U sredu 11.2018.god, sa početkom u 11h-13h  u prostorijama Centra za prevenciju akciju  (određivanje indeksa telesne mase, merenjem krvnog pritiska, određivanjem glikemije,određivanjem holesterola, triglicerida u krvi,  predavanje o dijabetesu sa početkom od 11h, deljenje  edukativnog materijala  i saveta o ovoj bolesti.
  • Prikaz izložbe  u Centru za prevenciju
  • Lekari na terenu u seoskim ambulantama održaće niz predavanja na temu glavnih faktora rizika za nastajanje dijabetesa i kako se boriti protiv ove bolesti.

Saopštenje Doma zdravlja Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker