Zdravlje

Svetska nedelja dojenja obeležava se tradicionalno u prvoj nedelji avgusta. Slogan ove godine: “Podrži dojenje – za zdraviju planetu”

Svetska nedelja dojenja obeležava se od 01. do 07. avgusta 2020. godine pod sloganom: „PODRŽI DOJENJE – ZA ZDRAVIJU PLANETU”.  Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

patronažna služba

Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti. Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2020. su:

• informisanje o povezanosti između dojenja i životne sredine odnosno klimatskih promena,

• isticanje dobrobiti dojenja na klimatske promene i životnu sredinu,

• podsticanje na akcije u cilju poboljšanja zdravlja ljudi za zdraviju planetu,

• angažovanje što većeg broja pojedinaca i organizacija da utiču na promociju i podršku dojenju kako bi imali zdraviju planetu.

Nemoguće je, uprkos unapred definisanim ciljevima kampanje, ne povezati promociju dojenja sa trenutnom COVID 19 pandemijom. Podrška svih stručnjaka koji se pružaju podršku dojenju mora biti intenzivnija i ujednačenija nego ikada, zbog straha koji je trenutno prisutan kod porodica. Budite jasni u pružanju poruke da i žene kod kojih je potvrđena ili postoji sumnja na COVID 19 infekciju treba da doje ili hrane dete majčinim mlekom, ukoliko im njihovo opšte stanje to dozvoljava, uz poštovanje preporučenih mera zaštite. Tako ćemo zaštititi i unaprediti zdravlje naših najmlađih. A samim tim i našu budućnost…

glavna sestra Službe patronaže Doma zdravlja Tamara Veljković

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker