Sport

Svetislav Kari Pešić: U sportu nema iznenađenja, na kraju kvalitet pobedi!

Meni i čitavoj mojoj generaciji košarka je dala sve. Želja mi je da to znanje koje mi imamo pretočimo u budućnost srpske košarke - Svetislav Kari Pešić.

Svetislav Kari Pešić u intervjuu RTS-u, prvom od kako je selekcija Srbije došla nakon istorijskog uspeha, kazao da u sportu nema iznenađenja, posebno u završnicama velikih takmičenja. Na kraju uvek kvalitet pobedi. Pešić je govorio i o reprezentaciji Nemačke, o stanju srpske klupske košarke, o Olimpijadi u Parizu…

-Vrlo malo se promenilo kada je u pitanju odnos igrača prema reprezentaciji, ova ekipa je postala tim, razvilo se prijateljstvo između igrača, osoblja, rukovodstva. To smo imali i prošle godine, atmosfera je bila odlična, ali nakon deset minuta loše igre protiv Italije sve se preokrenulo preko noći. Kod nas imate puno ljudi koji se samopromovišu i koji koriste tu situaciju da objašnjavaju nešto a nisu insajderi. Od kako sam ja došao, mi smo uradili fantastične stvari. Ne pobeđuje se utakmica kada se dođe na utakmicu. To je proces koji traje. Ta atmosfera koja se stvara, nju pre svega stvaraju igrači. Sve što se dešavalo u Manili, to je rezultat onoga što se radilo još nakon Evropskog prvenstva-poručio je Pešić.

svetislav kari pesic pirot

Govoreći o kvalitetima reprezentacije Nemačke, Pešić je kazao da je reč o izuzetnoj ekipi.

-To su sve igrači koji su proizvod dobrog sistema selekcije. Svi su oni prošli,  i kadetsku i juniorsku reprezentaciju, evropska takmičenja, generacijski su dosta blizu, odlazak tih pet-šest ključnih igrača u NBA, otišli su kada je trebalo da odu, svi ostali igrači su noseći igrači u jakim evropskim klubovima. Za mene to nije iznenađenje, to je jednostavno proizvod dobro uspostavljenog sistema-kaže Pešić i dodaje da u sportu nema iznenađenja.

-Dešavaju se situacije da nefavorit pobedi favorita, ali to se na ovakvom nivou retko dešava, kada dođe borba za medalje. Na kraju opet kvalitet pobedi. Nemačka je zasluženo to dobila. Baš pred utakmicu smo imali dosta pehova. Bogdanović je bio dosta loše, nije se dobro osećao, da li ga je neka prehlada ili grip uhvatio, ali on je želeo da igra. Najveći problem nam je bila povreda Dobrića, to nam je skratilo rotaciju, ali to se sve dešava i u drugim ekipama. Sve je to sastavni deo igre-kaže Pešić.

svetislav kari pesic

Ciljevi motivišu

-Nije to kao ranije, uđeš u svlačioncu i kažeš danas je važna utakmica, svi da se borimo, ajmo svi zajedno. Danas toga nema. Motivišu samo ciljevi. Postoje i ti takozvani mini-ciljevi, od utakmice od utakmice. Ajmo da uzmemo 12 skokova u napadu, da svaki skok u odbrani da pretvorimo u poene ili izvučemo faul. Mi smo ekipa koja ima 25 asistencija po utakmici, koja je ukupno gledano druga, ali smo prvi po procentu postignutih koševa, 55 posto uspešnosti računajući i šut za tri poena, među dve ekipe smo po ukradenim loptama, predzadnji smo po izgubljenim loptama. Tako se postavljaju ciljevi i onda igrači znaju. Trener tada postavlja zadatke, kako ne izgubiti recimo 10 lopti ili kako pretvoriti skok u odbrani u prednost u napadu da bi se možda izvukao faul ili se postigli laki poeni. To su stvari koje igračima trebaju, i zbog toga je tu trener. On nije tu da galami i viče. Svaki dan se trenira, svaki dan se gleda video, svaki dan se postavljaju cilljevi. Mnogo je lakše kad se pobedi pa je onda lakša i mentalna i fizička regeneracija. Tada igrači počinju da veruju i onda je to posebno važno na turnirskom takmičenju kakva su Svetska prvenstva-kaže Pešić.

Aleksa Avramović i Ognjen Dobrić, debitanti koji su davali lekcije velikanima. Za uspeh jednog igrača, najvažniji su saigrači! – poručio Pešić.

-Trener je važan u procesu razvoja igrača, u toj njegovoj karijeri, naravno da on može da izvrši uticaj, ali za uspeh jednog igrača, najvažniji su igrači. Trener može da forsira nekog igrača, da mu daje više minuta i kada ne igra dobro, ali ako te igrači ne prime – ti nemaš apsolutno nikakve šanse. I jedan i drugi, oni su prihvatili zadatke koje ekipa njima postavlja. Ja sam njima rekao, odbrana ne počinje od Milutinova, već od tebe Aleksa, ako vi krenete, dobićete pomoć od Milutinova i ostalih igrača. Na taj način se stvori jedna komunikacija – veza, da oni u svemu tome pronađu interes takmičenja, da se takmiče sa najboljima, ali i da uživaju u tom takmičenju. Oni su odradili fantastičan posao, naravno da to može uvek bolje, ali biće još takmičenja. Mislim da su to momci, svi godište 94. – 95. svi su nekako različiti i kao osobe i kao igrači, ali to njihovo zajedništvo nije počelo u Manili, već se razvijali i kroz juniorske reprezentacije, pobede, poraze…-kazao je Pešić.

 

-Meni i čitavoj mojoj generaciji  košarka je dala sve. Želja mi je da to znanje koje mi imamo pretočimo u budućnost srpske košarke

Svetislav Kari Pešić.

Fantastična atmosfera na dočeku!

-Smetaju mi ta prenaduvavanja, cilj je da se igra fajnal-for, a to je mnogo teško, to ne mogu i mnogo bolji timovi od Zvezde, Partizana. Smeta mi što se narod “pali” i prihvatljiv je samo jedan rezultat, sve ostalo je u Srbiji smak sveta, dok u drugim zemljama to nije tako. Ako ne osvojite medalju ove godine, analiziraćete situaciju, otkloniti nedostatke i osvojićete naredne godine. Ja sam sinoć na tom dočeku definitivno razumeo prema kome smo u obavezi, ali i da košarka treba da bude cilj, a ne sredstvo za neke druge ciljeve. To je bila jedna fantastična atmosfera, na spektaklu koji su dečaci i devojčice napravili. Tada shvatiš i osetiš koliko imaš odgovornosti prema navijačima, prema narodu, koliko je to važno za njih da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. Ja se onda pitam, šta mi treba da uradimo da uvek dolazimo sa medaljama, da se proizvode igrači i tako dalje. Kako stići do toga. Na ovaj način kako mi danas radimo to je nemoguće. Nemamo sistem takmičenja, a taj koga imamo je prevaziđen. Nemamo piramidu sistema takmičenja u kome je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Vi imate sledeću situaciju – najverovatnije, ono što će se desiti iduće ili za dve godine, verovatno će Zvezda ili Partizan dobiti vajld karte. Ne treba da igramo ABA ligu, moramo da se vratimo tamo gde pripadamo, da imamo profesionalnu srpsku ligu i to odmah sada. Kod nas se dešava sledeće. Osim Zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi i to godinama. Onog trenutka kada napravimo profesionalnu srpsku ligu, onda će se iz te srpske lige postojati prohodnost za evropska takmičenja i mi trebamo da se povezujemo sa Evropom, svetom, da budemo u Evropi, ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i danas iako više ne postoji. Sa aspekta naših interesa, mi moramo vrlo brzo, pre svega klubovi, da izraze interes gde želi da se takmiče. Ako ne želite da idete u Evropu, onda treba da nestanete-poručio je Pešić i dodao da nikoga ne proziva niti kritikuje,  već upozorava.

 

Iskoristite me da pomognem, pozovite me, analizirajte to što sam dao kao projekat, a koji je primenjiv na vreme u kome živimo. Mi smo nova država, drugačije je nego ranije. Dajte da napravimo adekvatnu selekciju, metodiku treninga i najvažnije – sistem takmičenja. FIBA želi da nacionalne lige budu prioritet, neka takmičenja na nivou Evrope će se ujediniti, smanjiće se broj kupova, povećaće se broj učesnika i tražiće se ta piramida. mi za to moramo da se pripremimo. Može da se vrlo lako desi da – naredni olimpijski ciklus posle Pariza, mi ne uspemo. I onda ćemo opet jednom da pobedimo da dođemo da se hvalimo, posle ćemo opet da omanemo i ostaćemo na istom nivou. Ono što mi sada imamo, to nije dovoljno za budućnost košarke-poručio je Pešić.

 

Šta možemo očekivati u Parizu?

-Imamo dovoljno vremena. Sreća je da ne igramo kvalifikacije. Nama je bio cilj da po svaku cenu ne igramo kvalifikacije početkom jula meseca, to je najgore moguće vreme za tako nešto. Sada tačno znamo na koje igrače možemo da računamo, a ako se i nešto nepredviđeno desi, imamo dostojne zamene. Pripremamo se za sve okolnosti i sve mogućnosti. U februaru imamo taj prozor za EP 2025. Dobra je stvar što će evropski igrači moći da budu na raspolaganju reprezentaciji. To je dobra vest i ono što bih ja najviše želeo da se desi, da Partizan i Zveda dobiju vajldkard jer onda bi se puno pozitivnih stvari desile kada je reč o srpskoj košarci-zaključio je Pešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker