Ostale vesti

Svetionik znanja – Startovala peta generacija projekta Svetionik znanja

Svetionik znanja je tradicionalno takmičenje srednjoškolaca koje okuplja mlade iz 15 gradova Srbije s ciljem osmišljavanja kreativnih projekata za unapređenje svoje lokalne zajednice. Mladi pišu projekte koji će direktno reagovati na probleme u lokalnoj zajednici na jednu od pet tema – ekologija, turizam, kultura, javno zdravlje i društveni aktivizam. U projektu učestvuje 15 gradova iz Srbije – Beograd, Valjevo, Vršac, Vranje, Zaječar, Zrenjanin, Kruševac, Leskovac, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Sremska Mitrovica, Užice, Čačak i Šabac.

Peta generacija Svetionika znanja startovala je početkom septembra trodnevnim seminarom u Valjevu, gde su timovi srednjoškolaca imali priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima, koordinatorima i mentorima kao i da steknu osnovna znanja o pisanju projekata i otpočnu rad na svojim idejama.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, kompanije dm drogerie markt u Srbiji i Erste banke.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja pete generacije projetka učesnicima se ispred Ministarstva omladine i sporta obratila Snežana Klašnja, koja je mladima dala vetar u leđa i dodatnu podršku za ostvarenje budućih projekata.

Nakon seminara pred timovima ima još mnogo posla. Ideje koje su osmislili za vreme događaja treba da pretoče u sprovodive projekte, dok će im mentori i koordinatori maksimalno pomoći da svoje ideje realizuju i da istraju u zamislima koje su zacrtali.

Rad na razvijanju ideja do kojih su timovi došli u saradnji sa stručnim mentorima trajaće dva meseca, i obuhvata svakonedeljne vebinare koji hronološki prate razvoj ideja svakog tima. Provere napretka se organizuju tri puta u toku programa dok se i sami timovi povezuju putem posebnog programa „partnerskih timova“ kako bi se podstakla kultura zajedništva i pomaganja. Finalni projekti biće predstavljeni na završnom događaju Svetonika znanja u novembru gde će timovi predstaviti svoje radove ispred stručnog žirija, koji će činiti predstavnici uspešnih kompanija koje posluju društveno odgovorno, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Bilo da njihova ideja odnese pobedu na Svetioniku znanja 5.0, ili ne, svi timovi će nakon završenog programa imati spremne projekte koje će moći da predstave kao lokalnu inicijativu mladih u svom mestu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker