Reportaža

Sveta Apostolović, jedini majstor za klopotare u Visokuu

Svetislav Apostolović iz Rsovaca, koji je od devete decenije života “oškrbio” dve godine,  još uvek ne napušta svoju majstorsku radionicu i  jednako vredno radi kao da je, bar dvadesetak godina mlađi.

klopotar2

U Visoku, ali i šire je poznat kao vrhunski majstor samouk, a posebno je cenjen među stočarima, koji kod njega naručuju “klepetuše” ili kako se to u našem, kraju kaže klopotare.

-Mašinstvom sam počeo da se bavim još 1958. godine. Radio sam kao previznik po celoj Srbiji i Makedoniji, ali me radionica i zvuk metala ovek interesovao. Ni sam ne znam koliko sam klopotara napravio. Istini za volju poslednjih godina  sve manje naručuju jer jednostavno nema stoke. Materijal nabavljam u Pirotu, a poslednju naruđžbinu sam imao iz Svrljiga. Do pre desetak godina  dosta klopotara sam prodavao po Vojvodini-kaže Sveta, koji ima i konkretan savet za svakog stočara.

sveta u radionici

-Svako stado od stotinjak ovaca, mora da ima bar nekoliko klopotara: jedan sa dubljim zvukom, a ostali mogu da budu i manji i slabiji. Dubinu zvuka određuje veličina, a najveći klopotar se obično kači na najjače grlo u stadu ili na ovna, kako bi mogao da ga nosi.

rsovci

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker