Gradska hronika

Sve više požara u polju

Na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije (OkŠVS) u Pirotskom upravnom okrugu, zaključeno je da je vodosnabdevanje na području okruga redovno, kao i da su Opštinski štabovi za vanredne situacije i javna preduzeća, koja su odgovorna za vodosnabdevanje, spremni da reaguju u slučaju nepredviđenih okolnosti, odnosno nedostatka vode za piće. Zavod za javno zdravlje u Pirotu prati ispravnost vode za piće u vodovodima i izvorištima i redovno će obaveštavati Okružni štab za vanredne situacije i javnost o rezultatima analiza. OkŠVS uputio je i apel stanovništvu da zbog sve većeg broja požara koji nastaju usled radova u polju, poljoprivrednici budu maksimalno obazrivi zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju širenju požara. Apeluje se da se ne spaljuje strnjika tokom radova u polju, i ne loži vatra na otvorenom kako bi se izbegle eventualne posledice. U slučaju kršenja zabrane loženja vatre na otvorenom zaprećena je novčana kazna za počinioce od 10.000 dinara, a počinilac mora da snosi i troškove izlaska na teren vatrogasnog vozila.

stab civilne zastite
Takođe, konstatovano je da od početka perioda visokih temperatura na području Srbije nisu zabeleženi požari većih razmera, ali je ukazano na neophodnost preventive i upućen je apel građanima kako da se ponašaju u vreme velikih vrućina tokom letnjeg perioda.
Na sastanku OkŠVS načelnik Policijske uprave Pirot izvestio je članove Štaba u vezi sa aktivnostima koje policija preduzima kada je reč o iregularnim migranatima. Rečeno je da se tzv. azilanti, čije je krajnje odredište neka od država zapadne Evrope, ne zadržaju duže na teritoriji opština pirotskog okruga i da nisu zabeleženi slučajevi ugrožavanja javne bezbednosti od strane ilegalnih migranata. Zdravstvene ustanove na teritoriji okruga i Crveni krst su spremni da im u slučaju potrebe pruže neophodnu pomoć. Nadležne inspekcijske službe Pirotskog upravnog okruga izvestile su da su uključene u kontrolu zdravlja ljudi prilikom legalnog prelaska na graničnom prelazu „Gradina“, a prema potrebi i pozivu policije mogu takođe vršiti pregled putnika. OkŠVS dao je preporuku opštinama Pirot i Dimitrovgrad da odgovarajuće službe domova zdravlja u saradnji sa Policijskom upravom Pirot, prema potrebi vrše osnovne zdravstvene preglede migranata, s ciljem očuvanja stabilnog stanja zdravstvene bezbednosti građana na teritoriji Pirotskog okruga.

Izvor:Pirotski upravni okrug

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker