Gradska hronika

Sve više mladih pokreće sopstveni posao – Dominiraju uslužne delatnosti

Na teritoriji grada Pirota registrovano je oko 1.500 preduzetnika koji aktivno obavljaju svoju delatnost i oko  450 aktivnih privrednih društava. Skoro 50% preduzetnika posluje u oblasti trgovine i prerađivačkog sektora. Iz godine u godinu se povećava broj preduzetnika i očekuje se da u narednih pet godina u Pirotu bude oko 1.700 preduzetnika, što je optimalan broj za ovaj grad.

Između 30 i 40% mladih su vlasnici preduzetničkih radnji i najčešće se bave uslužnim delatnostima za razliku od starijih i iskusnijih preduzetnika koji se bave proizvodnim i zanatskim delatnostima, kaže, Nenad Petrović,  rukovodilac Saveta za zapošljavanje grada Pirota.

Na lokalnim konkursima i konkursima Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno subvencijama za samozašpošljavanje, Petrović kaže da su do 2020. u saradnji sa NVO Help podržana 522 lica koja su kroz različite proizvodne, zanatske i poljoprivredne delatnosti uspela da pokrenu sopstveni posao. Takođe, od 2015. grad Pirot u saradnji sa NSZ izdvaja sredstva sa sufinasiranje programa za samozapošljavanje. Prema Lokalnom planu akcije zapošljavanja ove godine predviđene su 33 subvencije u iznosu od 300.000 i 330.000 za nezaposlena lica iz kategorije OSI.

Petrović kaže da iz godine u godinu raste interesovanje mladih koji sa čak 60% učestvuju u realizaciji ove mere. Ove godine program koristi devetoro mladih između 20 i 30 godina i osmoro starosti od 30 do 40 godina. Mladi  se najčešće odlučuju za uslužne delatnosti kao što su edukativni centri, kozmetički i frizerski saloni, prerada hrane, automehaničarske radnje i advokatske kancelarije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker