Zdravlje

Sve više dece sa pulmološkim problemima i sa poremećajem imuniteta

Prva specijalistička pedijatrijska ordinacija u Pirotskom okrugu, Una medica, počela je sa radom pre tri meseca. Od tada je obavljeno preko 430 pregleda. Dr Miljana Petrović, pedijatar, kaže da je sve više dece sa pulmološkim problemima kao i dece sa poremećajem  imuniteta. 

Sa dvadesetsedmogodišnjim pedijatrijskim iskustvom dr Miljana Petrović je odlučila da otvori svoju ordinaciju i posveti se najmlađim sugrađanima onako kako misli da je najbolje za njih. Na pregled se dolazi nakon zakazivanja pa nema poklapanja termina i bespotrebnog čekanja.  Pored nje, na poziv dolazi  i dr Miroslav Đorić, specijalista ORL. Osim prvog i kontrolnih pregleda u ordinaciji se rade i sistematski pregledi, prate se određena  stanja. Ono što nije u domenu lečenja pedijatra, upućuje se na subspecijalističke konsultativne preglede, te eventualna dodatna ispitivanja i laboratorijske analize.

Dr Miljana ističe da na pregled mogu da dođu deca sa najrazličitijim problemima, da roditelji pitaju šta ih interesuje i potraže objašnjenje. „ Osluškujem Piroćance o tome koje subspecijalističke preglede bi bilo dobro da se mogu obaviti u  prostorijama ove ordinacije , tj.  koji pregledi bi mogli da se organizuju u Pirotu, da sugrađani ne bi  morali da idu u Niš ili Beograd. To su pre svega pulmolozi, alergolozi, imunolozi, hematolozi  jer ima dosta dece sa ovakvim problemima“ – kaže, dr Miljana i dodaje da je roditeljima u Pirotu potrebno da ih neko sasluša, razume i da porazgovaraju sa stručnjakom o zdravlju svog deteta.

Ona kaže da se zakazivanje pregleda vrši prema prioritetima i da postoje stanja kada roditelji moraju odmah da dovedu dete na pregled kao i situacije koje mogu da sačekaju dan ili dva.  „Čak i svaka temperatura nije ista. Ako deluje lek koji je dat,  kada je dobro opšte stanje deteta , ne moraju da se odmah javljaju na pregled ali kada je temperatura praćena povraćanjem, glavoboljom, bolom u trbuhu ili leđima, trebalo bi odmah da se jave lekaru“ – savetuje dr Miljana Petrović. Ona ističe da bi roditelji trebali da se obrate lekaru i kada primete bilo kakvo odstupanje u ponašanju dece. „Za određene bolesti potrebno je vreme za postavljanja dijagnoze, neophodno je praćenje od strane roditelja i pedijatra da bi se uticalo na dalje lečenje. Kada primete promene roditelji moraju da se obrate lekaru. Za takve situacije je potrebna hrabrost, bez negiranja problema da bi se krenulo u njegovo rešavanje. Odlaganjem se neće rešiti problem“ – kaže, pedijatar, dr Miljana Petrović.

Od skoro ova ordinacija postala je partner sa Uniqa osiguravajućom kućom. Ordinacija „Una medica“ otvorena je svakog radnog dana od 8 do 12  i od 17 do 21 sat, radno vreme subotom je od 9 do 14 a van radnog vremena po pozivu preko broja 065 8750200.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker