Ostale vesti

Sve se na zelenoj pijaci i oko pijace crveni od paprike

Na pirotskoj pijaci ovih dana velika ponuda ali i potražnja za ajvarskom paprikom. Sve na pijaci i oko pijace crveni se od paprike koja se u zavisnosti od veličine prodaje po ceni od 10 do 16 dinara po komadu a na džakove po kilogramu cena je od 120 do 160 dinara. I kupci i prodavci slažu se da je kvalitet paprike odličan ali su podeljeni po pitanju cena.

Proizvođači koji na pijaci prodaju paprike iz svoje baste kažu da cena  ne pokriva troškove.”Ulaganje je veliko, poskupelo je gorivo, ulažemo veliki trud i rad a cena paprike je skoro pa na nivou prošlogodišnje” – kaže žena koja prodaje povrće iz svoje bašte na zelenoj pijaci.

Domaćice koje kupuju papriku za zimnicu kažu da je skupa. “Za 20-ak tegli ajvara potrebno je oko 200 paprika a tome treba dodati i zejtin i struju koja se potroši da bi se napravio dobar ajvar” – objašnjava žena koja kupuje ajvarsku paprika na pijaci.

U parku pored same pijace sve je crveno, u džakovima, u kutijama, na tezgama, klupama, na travi nudi se paprika iz pirotskog i leskovačkog kraja. Ima i nakupaca koji po rečima proizvođača najbolje prolaze i gotovo nikada nisu na gubitku.

Bez obzira na cenu, ovih dana sve miriše na pečenu papriku jer se  na jugu Srbije zimska trpeza se ne može zamisliti bez dobrog ajvara.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker