Kultura

Sve o filmu Vrati se Zone


​„Vrati se, Zone“ 

Režija: Jug Radivojević

Scenario: Ivana i Miroslav Mitić

Producent: Miroslav Mitić

Scenograf: Aleksandar Denić

Kostimograf: Jelena Stokuća

Direktor fotografije: Dimitrije Joković

Glumci:

Milan Vasić  – Mane

Brankica Sebastijanović – Zona

Iva Stefanović – Neda 

Ljiljana Dragutinović – Jevda 

Dušan Matejić – Kote 

Aleksandar Ristoski – Pote 

Nikola Ristanovski – Hadži Zamfir

 Milan Lane Gutović – Jordan 

Tanja Bošković – Popadija Sida 

Nela Mihailović – Taska 

Rada Đuričin – Kaliopa 

Isidora Rajković – Uranija 

Petar Pjer Rajković -Božijak 

Gorica Popović – Persa 

Marija Stokić – Gena 

Marina Ćosić – Kalina 

Milan Kalinić – Lepi Perica 

Zoran Karajić – Ilija 

Igor Damnjanović  -Vranoje 

Matea Milosavljević – Milka 

Jelena Puzić  – Zlatica 

Goran Jeftić – Tajanstveni gospodin 

Ljiljana Stjepanović – Doka 

Branko Đurić  – Pop Boža 

Nikola Stošić – Manulać 

Dragan Marjanović – Gazda Trajče 

Stefan Jovanović  – Mare Mrav 

Jovana Stipić – Kostadinka 

Dragan Vujić Vujke – Mihailo 

Dragana Mićalović  – Dika 

Milica Majkić  – Šana 

Sementa Rajhard – Done

Katarina Tričković – Juca

Miki Krstović – Kralj Petar 

Aleksandar Vučković  – Princ Đorđe 

Ivan Denić – Mangup 2 
Ivan Bekjarev  – Stratimir
Život je bajka! Ljubav između Zone Zamfirove, čorbadžijske ćerke, i kujundžije Maneta posle niza peripetija pobedila je klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. A posle svadbe – stišaše se ogovaranja, a Zona i Mane uživaju u svom braku ispunjenom ljubavlju i strašću. Ali… Čaršija, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone, lepše i srećnije nego ikada, i Maneta, koji uživa u čarima braka sa voljenom ženom istovremeno svojim talentom i radom od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Ljubomora i zavist, podgrejane čaršijskim ogovaranjima, stavljaju na iskušenje Zonin i Manetov dotad savršen brak. Kao u bajci, protagonisti se suočavaju sa nizom prepreka koje moraju da savladaju i antagonistima koje moraju da pobede da bi ostvarili svoje emocionalne i materijalne ciljeve, a oni se čas dopunjuju čas sukobljavaju dovodeći naše junake u niz dramatičnih situacija sa neizvesnim raspletom. 
A kad se nešto zakuvava, svaka iskra doprinosi ključanju, a u čaršiji ima mnogo likova koji potpiruju ili smiruju vatru ili, prosto, na svoj način, poput „mirođije,“ začine ono što će se zakuvati – Kalina, Doka, Taska, tetke Uranija i Kaliopa, Kote, Pote, hadži Jordan, Persa, Manulać, Neda, Lepi Perica, Jevda, hadži Zamfir, Tašana, Gena, pop Boža, popadija Sida, Božjak, Mare Mrav, Juca… Nepisano pravilo da je najčešće lakše sklopiti nego sačuvati brak i učiniti ga oazom harmonije i ljubavi dve idealne polovine dobija još jednu potvrdu, a naši junaci moraju da prave izbore i deluju u skladu sa njima, polako sazrevajući i učeći da prepoznaju prioritete i biraju puteve koji će ih dovesti do željenog cilja. Dramatični razvoj situacije, isprepletane doživljajima ostalih likova, unosi elemente komedije u ovu romantičnu, melodramsku priču s početka 20. veka.

LOG LINE Prođe i to – Zona Zamfirova, kći, po ugledu i bogatstvu čuvenog, hadži-Zamfira, posle niza peripetija, udade se za kujundžiju Maneta i tako ljubav pobedi klasne razlike, dotad nepremostive u patrijarhalnom Nišu. Šta je bilo posle – tema je nastavka najgledanijeg domaćeg filma, čija je radnja smeštena u stari Niš i Beograd 1905- 1908. godine. Ljubomora i zavist, uz sitne pakosti i ogovaranja, kao i sukobljavanje emocionalnih i materijalnih ciljeva, stavljaju na iskušenje dotad savršen Zonin i Manetov brak, a dramatični razvoj situacije, isprepletane doživljajima ostalih likova, unosi elemente komedije u ovu romantičnu, melodramsku priču s početka 20. veka. 

SINOPSIS „Vrati se, Zone“ je priča o dvoje mladih koji se, savladavši sve klasne, socijalne i patrijarhalne prepreke, nalaze na početku braka i formiranja stabilne porodice. Nepisano pravilo da je najčešće lakše sklopiti nego sačuvati brak i učiniti ga oazom harmonije i ljubavi dve idealne polovine, dobija još jednu potvrdu, a naši junaci moraju da prave izbore i deluju u skladu sa njima, polako sazrevajući, učeći da prepoznaju prioritete i birajući puteve koji će ih dovesti do ostvarenja i harmonije materijalnih i emocionalnih ciljeva. 1905. godine u patrijarhalni Niš sa evropskim uticajem stižu i promene prema kojima svako od protagonista zauzima različit stav. Čaršija, stalno otvorenih očiju i ušiju i glasa koji se brzo raznosi i daleko stiže, uvek spremna da pomogne da se sve zakomplikuje, ne skida oči sa Zone i Maneta, koji uživaju u svojoj ljubavi i strasti. Ona je lepša i srećnija nego ikada, „svetli se kao Sveta Bogorodica Trojeručica“, u braku voljena i mažena, a udata za najperspektivnijeg čoveka u čaršiji. Mane uživa u čarima braka sa voljenom ženom, istovremeno, svojim talentom i radom, od kujundžije postajući sve bolji i cenjeniji juvelir. Stalno se usavršava i izučava nove juvelirske tehnike koje primenjuje na izuzetnoj ogrlici koju radi za Zonu, a koja je simbol njegove ljubavi prema Zoni. Zona brine o kući i Manetu, a uz drugaricu Genu, sada udatu za engleskog lorda, prati i modne trendove u skladu sa evropskim modernim tokovima. Mane ima novi materijalni cilj, postavljen zahtevom jednog tajanstvenog čoveka, izaslanika kralja Petra Karađorđevića, koji mu donosi dijamant da mu da pravi sjaj. Uspešno obavljen zadatak mogao bi da mu donese titulu zvaničnog kraljevog juvelira. Sve to i više je nego dovoljno da izazove zavist i ljubomoru. Ljubomora, zavist, spletke, osnovni pokretači zapleta, počinju da narušavaju skoro savršenu harmoniju Zoninog i Manetovog braka, jer toj harmoniji nedostaje samo jedno – nema dece. Zona je naizgled potpuno zadovljna svojim životom ne odajući utisak da joj smeta što i posle dve godine braka nema decu, pa čaršija donosi zaključak da ih ona i ne želi. Duboko u sebi, pokušavajući da to sakrije od svih, Zona čezne za detetom i njena najveća muka je što nikako da ostane trudna uz zabrinutost da je nerotkinja. 

Problem nastaje kad to počne ozbiljno da brine celu čaršiju, a posebno tetku Doku, dodatno podstaknutu čaršijskim ogovaranjima. Ona na svoj način pokušava da„ujduriše“ tu stvar, čak i jadnog popa, koji se nje iskreno boji, pod pretnjom uvlači u svoj “indžilirski plan”. Zona, gorda i ponosna, pod maskom savršeno srećne žene od svih krijući svoju najveću muku, lako upada u zamke svoje nekadašnje suparnice Kaline, koja se, iako sada udata žena i majka, još uvek nada da može osvojiti Maneta. Inicijalni zaplet između Zone i Maneta nastaje kad Zona posumnja u Manetovu vernost. Zonin izbor da, podstaknuta svojom ljubomorom i čaršijskim ogovaranjima, uđe sa Kalinom u otvoreni sukob koji kulminira tučom usred čaršije, dovodi do problema u Zoninom i Manetovom odnosu i dotad srećnom braku. Mane je rastrzan između privatnih i poslovnih problema, što se odražava na oba plana. Protagonisti se suočavaju sa nizom prepreka koje moraju da savladaju i antagonistima koje moraju da pobede da bi ostvarili svoje emocionalne i materijalne ciljeve, a oni se čas dopunjuju, čas sukobljavaju dovodeći naše junake u niz dramatičnih situacija sa neizvesnim raspletom. Kad se nešto zakuvava, svaka iskra doprinosi ključanju, a ima mnogo likova koji potpiruju ili smiruju vatru ili, prosto, na svoj način, poput „mirođije,“ začine ono što se kuva – Kalina, Doka, Taska, Jevda, hadži Zamfir, Tašana, tetke Uranija i Kaliopa, pop Boža i popadija Sida (u Niš došli iz Vojvodine), Kote (sada oženjen Kalinom), Pote, hadži Jordan, Persa, Manulać (poslat u Grac na „visoke čkole“ kao smetenjak koji ne može da zaboravi Zonu, a u Niš se vraća sa potpunom transformacijom), izmećarka Neda, Lepi Perica, Gena, pop Boža, popadija Sida, Mare Mrav, Juca, beogradski juvelir Vranoje, Tajanstveni Gospodin, kralj Petar Karađorđević, princ Đorđe Karađorđević, turski izaslanik ministar spoljnih poslova Ahmet Tevfik paša, novinar Stratimir, vlasnik „Trgovačke kasine“ gazda Trajče, Božjak, Zonina sestra Kostadinka i zet Mihailo, niški trgovci i zanatlije i još mnogo živopisnih likova, koji su, svako na svoj način, upleteni i u Zoninu i Manetovu priču. 

Naravno, čaršija je vazda tu da pomogne da se stvari zakomplikuju do neslućenih granica. Zona napušta Maneta i vraća se u hadži-Zamfirovu kuću, čime od čaršije ponovo dobija epitet „pobegulja“. Zaplet kulminira Zoninim odlaskom u Beograd kod sestre Kostadinke u trenutku kad je Manetu ukradena ogrlica sa dijamantom. Zona u Beogradu upoznaje jednu drugačiju kulturu, poglede na život i običaje, u mnogome različite od njenog patrijarhalnog Niša. 

Ona tamo ne nalazi svoju sreću, ali spoznaje svoj put do nje, odlučna da sačuva svoj brak i porodicu. U Niš se vraća sa svojom ogrlicom, zajedno sa svojim mužem – zvaničnim kraljevim juvelirom Manetom, a epilog ove priče je krštenje Zoninog i Manetovog deteta. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker