Gradska hronika

Sve mere na sprečavanju prenošenja afričke kuge sa divljih na domaće svinje se sprovode po planu

Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge u Nišu kazao je danas novinarima nakon sastanka u zgradi Pirotskog upravnog okruga da se sve mere vezane za sprečavanje mogućnosti da afrička kuga sa divljih pređe na domaće svinje, sprovode po planu. Marjanović je kazao da ne postoji razlog za bojazan da će meštani i vlasnici domaćih svinja biti oštećeni na bilo koji način jer će svi biti obeštećeni po krajnje fer uslovima, uzimajući u obračun gornju granicu obeštećenja. Takođe, po Marjanovićevim rečima, ukop svinja nad kojima je vršena eutanazija, vrši se u skladu sa svim zakonskim propisima, uz sve mere dezinfekcije i primene velikog broja sredstava koja onemogućuju izbijanje bilo kakve zaraze, od čega meštani sela strahuju. Marjanović je konstatovao i da je shodno našim zakonskim propisima, zabranjena ekshumacija odnosno iskop već zakopanih životinja. 

Ova bolest, za koju ne postoji lek, može stvoriti ogromne probleme ukoliko se sa divljih svinja prenese na domaće. Upravo zbog toga država sprovodi mere u cilju kreiranja “tampon zone” u nekoliko pirotskih sela, gde se pravi pojas gde neće biti svinja, čime se ogroman rizik drastično umanjuje. Ukoliko bi došlo do prenosa ove veoma zarazne bolesti sa divljih na domaće svinje, došlo bi do nesagledivih posledica s obzirom da za ovu bolest ne postoji lek, vakcina, niti terapija.

One kategorije domaćih svinja koje iz bioloških razloga ne mogu da se kolju u klanicama, kao što je reč sa nerastovima i prasuljama, koje su pune prirodnih hormona, podrgavaju se eutanaziji, a vlasnici tih svinja će biti obeštećeni od strane države. One domaće svinje koje mogu da se kolju, biće transportovane u sertifikovanu klanicu koja će otkupiti svinje od vlasnika.

Sastanak je održan u Pirotskom okrugu a prisustvovali su predstavnici brojnih mesnih zajednica, predstavnici Grada Pirota, a domaćin sastanka bila je načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker