Gradska hronika

Sve je više žena u Pirotu koje se osmele da prijave nasilje – Ćutanje nije rešenje!

Centru za socijalni rad u Pirotu do novembra  je prijavljeno 165 slučajeva porodičnog nasilja od čega je 73% slučaja  nasilje nad ženama. Zaključno sa oktobrom podneta je 21 prijava više nego cele prošle godine. Najveći broj prijava odnosi se na psihičko nasilje, 92 prijave a 71 prijava za fizičko nasilje. Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu kaže da su u velikom broju slučajeva deca sekundarne žrtve nasilja, 44 prijave podnete su zbog nasilja nad decom. Centar za Socijalni rad je od početka godine podneo 11  tužbi prema porodičnom zakonu za zaštitu žrtve od nasilja u porodici.

U cilju  ukazivanja na prava žena i stalnog podsećanja da svi relevantni akteri u društvenoj zajednici i pojedinci moraju da daju doprinos u borbi protiv nasilja, Centar za socijalni rad se, kao i svake godine, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, priključuje globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker