Obrazovanje

Sve je spremno za polaganje male mature

Mali maturanti polažu od 27.  do 29. juna završni ispit iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test kao osnov za završetak osnovnog obrazovanja i ujedno za upis u srednje škole. U Pirotu će ove godine malu maturu polagati 471 učenik.

Osmi razred škole „Vuk Karadžić“ završava  128 učenika, „8. septembar“ 147 učenika, „Dušan Radović“ 80,  „Sveti Sava“ 111 osmaka    dok će u ŠOSO  „Mladost“ 5 učenika polagati završni ispit.

Kao i prethodnih godina bodovanje je isto odnosno učenik može imati ukupno 60 bodova na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu i 40 na osnovu rezultata završnog ispita.

U pirotskim srednjim školama ove godine mesta ima za 580 učenika. Gimnazija ima 130 mesta u 5 obrazovnih profila, Ekonomska škola 120 mesta u 4 profila, Mlekarska škola ima 90  slobodnih mesta za upis učenika u 4 obrazovna profila a Srednja stručna škola upisaće 60 učenika u 3 profila. Najviše slobodnih mesta, kao i prethodnih godina, ima Tehnička škola, 180 u šest obrazovnih profila. I ove godine biće mesta za učenike koji žele da pohađaju nastavu po sistemu dualnog obrazovanja.

S obzirom na učestale dojave o postavljanju bombi u školama, resorno ministarstvo predvidelo je nekoliko načina polaganja završnog ispita u slučaju nepredviđenih okolnosti. Juče se, tokom posete Pirotu, na celu situaciju oko polaganja male mature, osvrnuo i ministar prosvete Branko Ružić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker