Gradska hronika

Svakoj inspekcijskoj službi u Pirotu nedostaje bar po jedan izvršilac

Pre destak godina Pirotski upravni okrug imao je skoro 60 inspektora dok u ovom trnutka na teritoriji okruga radi 30 inspektora. Slična je situacija i u Republici, jer je u gotovo svim inspekcijskim službama nedovoljan broj republičkih inspektora. Pirot je prošle godine dobio novog inspektora drumskog saobraćaja, šumarsko lovnog inspektora, inspektora rada i dva tržišna inspektora. Prošle nedelje konkurs je završen za turističkog inspektora pa se očekuje da nakon neophodnih provera Pirotski okrug dobije inspektora za oblast turizma gde je od novembra upražnjeno mesto zbog odlaska u starosnu penziju.Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga

Načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, kaže da je problem i  to što izvršioci dobijaju nalog iz svog resornog ministartva i rade inspekcijski nadzor ne samo u Pirotskom okrugu već i širom Srbije.  Ona podseća da su po planu vladine koordinacione komisije 2017. godine definisane smernice za upošljavanje novih inspektora ali je zbog korone sve usporeno i nije bilo zapošljavanja čak ni na mestima koja su trebala da budu popunjena zbog odlaska zaposlenih u starosnu penziju.

U Pirotu je do 8. juna bio otvoren konkurs za novog turističkog inspektora jer je novembra prošle godine inspektor otišao u starosnu penziju. “Ovakvi pozivi i konkursi se uvek objavljuju preko Službe upravljanja kadrovima i može da se  aplicira za bilo koju poziciju koja je u tom trenutku otvorena. Ovog puta je bio konkurs za turističkog inspektora a sva testiranja i provera kompetencija obavlja se preko Službe upravljanja kadrovima” – ističe načelnica Okruga.

Ona je podetila da je prošle godine Pirot dobio novog inspektora drumskog saobraćaja. “To nikada nije bilo u Pirotskom okrugu, Ministarstvo saobraćaja nikada nije bilo prisutno i sada se prvi put otvorila pozicija, drumski saobraćajni inspektor. Inspektorka je položila i inspekcijski i državni ispit i radi sa legitimacijom za Pirotski okrug” – kaže Tončićeva.

Prošle godine je upošljen još jedan šumarsko lovni inspektor, tako da su sada dva inspektora zadužena za po dve lokalne smouprave u okrugu. Upošljavanja je bilo i u inspekciji rada i u tržišnoj inspekciji gde su posao dobila dva nova inspektora.  Prema rečima načelnice Okruga, konkurs za prijem dva sanitarna inspektora nije prošao jer niko od zainteresovanih kandidata nije ispunjavao uslove konkursa.

Na teritoriji okruga trenutno radi samo jedan poljoprivredni inspektor koji do kraja godine odlazi u starosnu penziju dok je jedan  poljoprivredni inspektor već otišao u penziju. Načelnica ističe  da je teritorija Pirotskog okruga treća po površini u Srbiji i da je preko potreban inspektor za kontrolu životnih namirnica, hleba i peciva, kontrolu bezalkoholnih i alkoholnih pića, za kontrolu zemljišta koje se uzima u zakup od države i kontrolu subvencioniranih sredstava kao i ostale poslove iz domena  poljoprivredne inspekcije.

“Svakoj inspekcijskoj službi u Pirotu nedostaje bar po jedan izvršilac, negde i dvoje a imamo prostora za otvaranje i drugih inspekcijskih službi kao što je prosvetni inspektor, upravni inspektor i sve ostalo što nedostaje okrugu za nesmetano funkcionisanje” – kaže načelnica Okruga, Dragana Tončić.

Građani podnose predstavke na pisarnici Pirotskog upravnog okruga za inspekcijske službe sa sedištem u Okrugu. Na pisarnici se dobijaju i informacije o inspekcijama za koje u Pirotu nema izvršilaca, pa se građani upućuju na prvi regionalni centar a to je Niš. Ukoliko i Niš nema inspektora za određenu oblast građani se upućuju dalje ka sledećem  regionalnom centu. Ovakve predstavke se ne šalju po službenoj dužnosti već sami građani svoje predstavke šalju nadležnom regionalnom centru, gde se predmet  zavodi i  inspektori tog centra postupaju po njemu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker