Sport

Svako treće dete u Srbiji ima krivu kičmu

Svako treće dete u Srbiji ima neki oblik telesnog deformiteta, a najizraženiji među njima je kriva kičma, pokazuju rezultati sistematskih pregleda sprovedeni u školama širom zemlje, alarmirajući da je iz godine u godinu ovaj problem sve izraženiji. Kako bi skrenulo pažnju javnosti na narastajući problem među školarcima i motivisalo što veći broj mališana da se aktivno uključi u sport, Wiener Städtische osiguranje je četvrtu godinu zaredom sprovelo nacionalno-rasprostranjen projekat „Sportski čas – Ispravi se!“, a četvrti po redu ove godine organizovan je u Pirotu.

odbojka_1

Naime, u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Wiener Städtische osiguranje je oformilo stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i odbojkaša koji svake godine obilaze škole širom zemlje kako bi edukovali mališane o problemu krive kičme, ali i navelo najmlađe da se aktivno uključe u sport. Rezultati sa terena pokazuju da nakon svake akcije interesovanje za odbojku u određenoj sredini poraste čak za 15 procenata.

„Ako u jednom razredu u proseku imate tridesetak učenika, podatak da je posle svake akcije ’Sportski čas – Ispravi se’ njih četvoro ili petoro odlučilo da sledeće nedelje ode na svoj prvi trening, ozbiljan je rezultat. Mi se danas suočavamo sa problemom koji se zove fizička neaktivnost, nepravilno držanje i dugo sedenje za računarima i mobilnim telefonima i ako nešto ne preduzmemo, i to brzo, epitet ’sportska nacija’ kojim smo se toliko hvalili postaće prošlost, a što je još važnije, naša deca će imati sve ozbiljnije zdravstvene probleme“, upozorava Emilija Đorić iz Wiener Städtische osiguranja.

odbojka_2

Osnovci u Pirotu su se družili sa istaknutim sportistima, odbojkašem i odbojkašicom Nemanjom Petkovićem i Aleksandrom božilović iz ženskog i muškog odbojkaškog kluba „Pirot“, koji su na radost 150 mališana sa njima odigrali egzibicioni odbojkaški meč prikazujući im sve lepote ovog sporta, dok je doktor Aleksandar Đorđević održao korisno predavanje o deformitetima kičmenog stuba prilagođeno dečjem uzrastu.

On je istakao da su telesni deformiteti kod osnovaca izraženiji više nego ikada ranije, a da je uz ravne tabane i problem gojaznosti kod dece, kriva kičma najdominantniji sa tendencijom daljeg rasta. Kao dobar primer kako bi se ovaj problem mogao korigovati i sprečiti doktor Đorđević je naveo odbojku, kao najbolji dvoranski sport za pravilan telesni razvoj dece.

Odbojka obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker