Gradska hronika

Suveniri sa motivima pirotskog ćilima

Na štandovima ispred Doma kulture, tokom trajanja Festivala ćilima, organizovana je prodaja suvenira i rukotvorina na kojima dominiraju motivi pirotskog ćilima. Izloženi predmeti su uglavnom ručni rad pa je za Piroćanke koje ih prave festival prilika da promovišu svoje umeće a zarada je, kako kažu, u drugom planu.  Prodaju se torbe, papuče, šolje, košulje, magneti i brojne sitnice sa prepoznatljivim pirotskim šarama.

Sanja Madić, već ima registrovanu firmu „Naš studio 010“,  ali ne propušta ni jednu manifestaciju da promoviše svoje proizvode i ideje. „Moja delatnost je izrada suvenira sa tradicionalnim motivima i motivima  pirotskog ćilima. Ovim poslom se bavim više od dve godine, koristim autntične motive sa ćilima i grafički obrađene šare i motive, imama podršku dizajnera sa kojima sarađujem. U pitanju su proizvodi koje sama osmišljavam, ideje same dolaze, jako sam ponosna na ceo asirtiman koji se stalno širi“ – ističe Sanja Madić.

Sanja kaže da ne propušta  ni jednu  prliku  da promoviše svoje proizvode koje radi sa posebnom pažnjom i ulaže dosta vremena i truda. „Koristim ovakve prilike da izlažem uvek kad god za to postoji mogućnost, vodim uspešno stranice na društvenim mrežama i sve ide onako kako ja želim, polako ali sigurno“ – kaže Sanja.

Među izlagačima je i Cvetanka Tošić koja pravi najrazličitije predmete od tkanine koju je nasledila od svekrve. Svoje rukotvorine nedavno je prodavala  na Danima banice u Beloj Palanci, a ne propušta ni manifestcaiju u svom gradu na kojima može da predstavi svoje umeće. „Ulažem mnogo ali me to opušta, pripremam se za svaku manifestaciju. To je moj hobi, razonoda i nema tu neke zarade“ – kaže Cvetanka.

Penzionerka, Svetlana Tričković, prvi put izlaže svoje torbe sa motivima pirotskog ćilima. Rešila je da svoje znanje u izradi ručnih radova pretoči u nešto što može da bude korisno. „Heklala sam u mladosti, vezla goblene, sada mi je ovo zabava da mi prođe vreme ali se  radujem kad neko kupi ovakvu torbu“ – iskrena je Svetlana Tričković.

Na štandovima su izložene torbe, košulje od srpskog platna, kecelje, majice, šolje, privesci, notesi , magneti, papuče, nakit i još brojne sitnice za čiju je izradu potrebno mnogo truda i vremena ali prvenstveno dobra ideja i šare pirotskog ćilima.  

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker