Salon knjiga i grafika

Lidija Jelisavčić Ćirić na Salonu knjige i grafike u Pirotu

Sutra će u okviru Salona knjige i grafike u Pirotu biti održana promicija zbirke priča beogradske autorke Lidije Jelisavčić Ćirić. Reč je o knjizi Bez “Dragi moji”, koja je ugledala svetlost dana u izdanju Izdavačke kuće “Solaris” iz Novog Sada.

Promocija je zakazana za utorak u 18 sati, a o knjizi će umesto najavljene Anamarije Milovanović govoriti Saša Adamović, profesor istorije.

Nakon čitalačkoj publici dobro poznatih naslova  – romana “Rekvijem za jedan dan” i zbirke pesama “Kabanica za suze”, Lidija Ćirić objavila je prošle godine zbirku priča Bez “Dragi moji”.

Radi se o delu koje na još ogoljenijiji i eksplicitniji način od prva dva njena ostvarenja, oslikava sve emotivne i egzistencijalne uzlete i padove s kojima se suočava žena u srpskom društvu.

“Ukštanje različitih tematskih rukavaca (porodica, žene, muškarci, brak, rat, politika, život u Srbiji pre i posle petog oktobra, bombardovanje) a nad kojima je uvek natkriljen eros u najogoljenijem vidu, omogućava čitaocu da iz teksta Lidije Ćirić konstruiše stvarnost novu i svoju. To je jedna postmoderna  galerija muškaraca i žena, povest urbane svakodnevice.  To nisu  priče za “laku noć velika deco”, nego priče za “dobro jutro mali ljudi”, priče protiv ustajalog života i licemerja naše epohe, našeg podneblja”, napisao je o ovoj knjizi pisac Milivoje Mlađenović.

Preporučujući knjigu Igor Perišić ističe:

“Prividno antifeministkinja, a zapravo postfeministkinja, Lidija Jelisavčić Ćirić u svojim provokativnim pričama ume da žari i pali seksi diskursom, ali i da bude smerna učiteljica porodičnih vrednosti. U svakom slučaju bez pardona, bez kompromisa sa književnim establišmentom, ona udara – kako bi rekao Rambo Amadeus – šakom u (čitalačku) glavu.”

Poznata književnica Dragana V. Todoreskov o knjizi Lidije Ćirić kaže:

-Naravno da je Lila najveća čuburska sila! Njena hronika urbanog i onog drugog Beograda, kojeg nastanjuju ljaljanke i druge prestoničke kreature, ne zna za milost, ne zna za poštedu, ne zna za gard, baš kao što ne zna ni za licemerje. U novoj zbirci priča, zbirci veštih i nadasve sočnih i duhovitih provokacija, maske se skidaju, oružja polažu (i u doslovnom smislu), a potpetice izuvaju. Autorka, maher za vanredne situacije, sveprisutna i sa svima i svačim (zašto ne reći i svačijom i svačijim) upoznata, iznosi pred čitaoce ogoljene istine o ljubavi i seksu, o skandalima i aferama, o pijanstvima i kafanama, samo- i drugim ubistvima i sahranama, maminim sinovima i prerano zadevojčenim tatinim mezimicama. I dok te njena manipulativna naratorka uvlači u svet stranputica i poroka, shvataš da si se vezao za ove čudake i čudakinje, luzere i pozere, uviđaš da taj isti svet nastanjuje jedan stabilan etički kodeks, koji se može shvatiti kao lični (Kad vam Kili kaže), kao čuburski, ali i kao opšteprimenjivi. Jedno je izvesno: Ćirička je iz knjige u knjigu sve izazovnija, brutalnija i beskompromisnija-zaključuje Dragana Todoreskov.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker